بررسی تنوع ژنتیکی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در بیماران مبتلا به سل در شمالغرب کشور با روش VNTR-ETR
Abstract
توبرکلوزیس یکی از دلایل اصلی مرگ و میر افراد بالغ در بین عوامل عفونی است. یکی از تکنیک های انگشت نگاری ژنتیکی برای مطالعات اپیدمیولوژیکی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس VNTR ( توالی های متغییر تکراری) می باشد. این مطالعه با هدف تعیین تنوع ژنتیکی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس های جدا شده از بیماران در آذربایجان شرقی توسط روش(Exact Tandem Repeat-Variable Number Tandem Repeat ) ETR- VNTR انجام شد.
مواد و روش ها
با استفاده از روش ETR-VNTR ژنوتایپ مایکوباکتریوم توبرکلوزیس های جدا شده آنالیز شد. چهل و هفت ایزوله مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ریوی و خارج ریوی از فروردین 1393 تا بهمن ماه 1394 از مرکز تحقیقات توبرکلوزیس و بیماری های ریوی تبریز جمع آوری شد. الگوی سه لوکوس ETR-A، ETR-B و ETR-C مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده از بیماران برای تعیین ارتباط بین اطلاعات بیماران و تنوع مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ها بررسی شد.
یافته ها
از بین 47 ایزوله، 33 الگوی مشخص و جداگانه از ETR-VNTR که شامل 9 کلاستر، 24 غیر کلاستر( الگوی منحصر به فرد) بود و در 2 نمونه هیچ الگویی مشاهده نشد (تکثیری صورت نگرفت ). درمیان الگوهای تکراری بدست آمده در قالب کلاسترها رابطه معناداری بدست نیامد اما در میان الگوی های غیر-کلاستری دیابت و خانه دار بودن به عنوان فاکتور های خطر ابتلاء به توبرکلوزیس در اين مطالعه بود.