بررسی دیدگاه کارکنان و دریافت کنندگان خدمات در خصوص حضور بانوان در عملیات اورژانس پیش بیمارستانی
Abstract
چکیده:
مقدمه: اخیرا در ایران تصمیم گرفته شده است که پرسنل خانم در بخش های مختلف عملیات های اورژانس پیش بیمارستانی حضور داشته باشند. از این رو بررسی دیدگاه ذینفعان در خصوص این تصمیم جهت ارتقای شرایط ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین دیدگاه کارکنان و دریافت کنندگان خدمات در خصوص حضور بانوان در عملیات اورژانس پیش بیمارستانی انجام شد.
روش: این پژوهش، یک مطالعه توصیفی بود. جامعه پژوهش کارکنان شاغل در مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان آذربایجان شرقی و همچنین شهروندانی بود که از خدمات اورژانس 115 استان استفاده کرده اند. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه بندی بود، 326 نفر از کارکنان و 456 نفر از دریافت کنندگان خدمات وارد مطالعه شدند. پس از تعیین روایی و پایایی ابزار محقق ساخته ، داده ها جمع آوری و با کمک SPSS نسخه 26 با استفاده از آزمون های توصیفی ،تحلیلی و رگرسیون، تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: طبق یافته ها میزان پذیرش حضور بانوان در اورژانس پیش بیمارستانی از دیدگاه کارکنان و دریافت کنندگان بالا بود اما امکانات و تسهیلات فعلی را پاسخگو نمی دانستند. همچنین طبق یافته ها موارد زیر به عنوان مهمترین انتظارات کارکنان و دریافت کنندگان خدمات از نقش بانوان در سیستم اورژانس پیش بیمارستانی اعلام شد: دارابودن روحیه قوی، مدیریت بحران در شرایط سخت و دلخراش، پوشش دادن تفاوت های جنسیتی و هماهنگ بودن با اصول فرهنگی، مذهبی و اجتماعی.
نتیجه گیری: بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که هر دو گروه مورد بررسی شامل کارکنان و دریافت کنندگان خدمات حضور بانوان را در اورژانس پیش بیمارستانی ضروری دانستند. همچنین از دیدگاه کارکنان و دریافت کنندگان خدمات باید تسهیلات ویژه ای برای حضور بانوان فراهم گردد. علیرغم آن محدودیت هایی وجود دارد که باید برای مدیریت صحیح آنها راهکارهایی اجرا گردد؛ طبق یافته ها پیشنهاد می شود برای حضور بانوان باید جایگاه مختص به آنان با ساعات کاری مناسب در نظر گرفته شود.