در افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک کیستیک (HOMA-IR, HOMA-B, QUICKI) و مقاومت به انسولین ( FAI) اارتباط بالینی شاخص التهابی رژیم غذایی با شاخص آندروژنیک آزاد
Abstract
چکیده فارسی
ارتباط بالینی شاخص التهابی رژیم غذایی با شاخص آندروژنیک آزاد ( FAI) و مقاومت به انسولین (HOMA-IR, HOMA-B, QUICKI) در افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک
مقدمه و هدف : سندرم تخمدان پلی کیستیک شایع ترین اختلال هورمونی در زنان است که در 6-4 درصد زنان واقع در سنین باروری دیده می شود که می تواند عامل بروز سرطان ها، دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی عروقی باشد. جهت کنترل آن تنها تغییرات شیوه زندگی به عنوان درمان توصیه می شود. اکثر این تغییرات بر تغییر الگوی غذایی، فعالیت بدنی و کاهش وزن تمرکز دارند. هدف از این مطالعه تعیین شاخص التهابی رژیم غذایی و ارتباط آن با شاخص آندروژنی آزاد و مقاومت به انسولین در این زنان است تا در صورت وجود ارتباط معنا دار، بتوانیم رژیم غذایی سالمی برای این افراد تهیه کنیم.
مواد و روش: مطالعه ما یک مطالعه مقطعی بود که بر روی 115 زن مبتلا به Polycystic ovarian syndrome (PCOS) مراجعه کننده به درمانگاه های زنان و نازایی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. نمونه گیری به روش آسان یا در دسترس صورت گرفت. اطلاعات مربوط به دریافت غذایی جهت محاسبه شاخص التهاب غذایی با استفاده از فرم ثبت غذایی 3 روزه جمع آوری شد. متغییرهای مورد بررسی در این مطالعه شامل Free Androgen Index (FAI), Fasting Insulin (FI), Sex Hormone Binding Globulin (SHBG), Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR), Insulin resistance (IR), تستوسترون، و قندخون ناشتا بود.
روش های آنالیز آماری:
پس از گردآوری داده ها و اطمینان از صحت ورود داده ها، داده های بدست آمده از مطالعه به وسیله روش های آماری توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و 05/0>P معنی دار در نظر گرفته شد.
برای تعیین ارتباط بین متغیرها از آزمون های همبستگی پیرسون، تی مستقل، Mann-Whitney ، Kruskal Wallis، One-way ANOVA، همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
نتایج: در این مطالعه شاخص التهاب غذایی با HOMA-IR ، HOMA-B، FAI، SHBG، تستوسترون، انسولین و قندخون ناشتا و نمره هیرسوتیسم، ارتباط آماری معنی دار نداشت. ولی ارتباط HOMA-B (008/0=P) و Quantitative Insulin Sensitivity Check Index (QUICKI)با میزان شاخص توده بدنی (002/0=P) معنی دار بود. SHBG با سن (041/0=P) و تستوسترون با میزان شاخص توده بدنی ارتباط آماری معنیدار داشت (001/0˂P). در این مطالعه، FI با شاخص توده بدنی (017/0=P) و قند خون ناشتا با سن (038/0=P) و شاخص توده بدنی (004/0=P) ، و نمره هیرسوتیسم با شاخص توده بدنی ارتباط معنی دار آماری داشت (001/0˂P).
نتیجه گیری: طبق این مطالعه هیچ ارتباطی بین (DII) Dietary Inflammation Index و سایر پارامترهای مورد بررسی، یافت نشد. این مطالعه نشان داد شاخص توده بدنی با نمره هیرسوتیسم، FBS، FI، تستوسترون و FAI ارتباط معنیدار آماری دارد. در نتیجه می توان عنوان کرد با داشتن رژیم غذایی صحیح و کاهش وزن، می توان تا حدودی از عوارض PCO جلوگیری نمود.