بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی و حساسیت اضطرابی با نشانه های اضطراب بیماری
Abstract
اضطراب بیماری یکی از اختلالات جسمانی شکل بشمار می آیدکه در سبب شناسی آن بر نقش ویژگی های شخصیتی و هیجانی تاکید شده است.بر این اساس ، هدف این پژوهش تعیین رابطه عامل های شخصیتی و حساسیت اضطرابی با اضطراب بیماری بود.
روش کار : جامعه مورد پژوهش شامل دانشجویان دوره اکسترنی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال تحصیلی 1399-1400بود.از این جامعه تعداد 300 نفر به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب و از پرسشنامه های شخصیتی آیزنک، حساسیت اضطرابی فلوید و اضطراب بیماری سالکوویکس و واریک جهت اندازه گیری متغیرها استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل رگرسیون چند گانه استفاده شد.
نتایج: در این پژوهش 300 نفر از دانشجویان دوره اکسترنی دانشگاه علوم پزشکی تبریز مشارکت داشتند که دامنه سنی آنها بین 23 تا 27 سال بود .180 نفر (60 درصد) از شرکت کنندگان دختر و 120 نفر (40 درصد) پسر بودند. نتایج نشان داد که بین نوروتیسیسم و اضطراب بیماری رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد که نشان می دهد با افزایش ویژگی نوروتیسیسم ، اضطراب بیماری افزایش می یابد. همچنین بین برونگرایی و اضطراب بیماری رابطه منفی و معنادار وجود دارد. به این معنا که با افزایش ویژگی برونگرایی ، میزان اضطراب بیماری کاهش می یابد . همچنین بین روانپریش خویی و اضطراب بیماری رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد که نشان می دهد با افزایش ویژگی روانپریش خویی ، اضطراب بیماری افزایش می یابد .همچنین نتایج نشان داد که بین حساسیت اضطرابی و اضطراب بیماری رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد که نشان می دهد با افزایش حساسیت اضطرابی، اضطراب بیماری افزایش می یابد