تعیین میزان همبستگی یافته های الاستوگرافی با سطوح فیبرینوژن و البومین و child pugh score در بیماران سیروتیک مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا(ع
Abstract
با توجه به محدودیت های روش های بررسی فیبروز در بیماران سیروتیک از جمله بیوپسی کبد و الاستوگرافی کبد که گران قیمت و قابل دسترس در تمام مراکز نیستند و نیازمند متخصصین خبره در این امر می باشند که استفاده کلینیکی آن را تا حدودی محدود می نماید. بنابراین نیاز به تعیین روش های غیر تهاجمی، ارزان تر و معمول تر برای تعیین شدت فیبروز و به دنبال آن پیشگویی عوارض سیروز می باشد؛ لذا برآن شدیم که به بررسی شدت فیبروز کبد براساس فاکتورهای غیرتهاجمی مثل اندازه گیری سطح سرمی فیبرینوژن و آلبومین که ارزان قیمت و قابل دسترس در تمام مراکز هستند پرداخته و ارتباط آن با یافته های الاستوگرافی و شدت فیبروز را دربیماران سیروز کبدی بررسی کنیم.
روش کار: جهت انجام این مطالعه بیماران مبتلا به سیروز مراجعه کننده به بخش گوارش بیمارستان امام رضا و کلینیک فوق تخصص های بیماری های گوارش که از اسفند ماه سال 99 لغایت مرداد ماه سال 1400 به درمانگاه های گوارش مراجعه کرده براساس معیارهای ورود/خروج انتخاب شدند. از بیماران نمونه خون گرفته شده و سطح بیلی روبین و آلبومین و فیبرینوژن و PT اندازه گیری شد.هم چنین تمام بیماران جهت ارزیابی درجه سفتی کبد و بررسی شدت فیبروز کبدی در بیمارستان امام رضا(ع) تحت الاستوگرافی قرار گرفتند و درجه سفتی کبد آنها تعیین شد. شدت سیروز براساس Child pugh تعیین شد.
یافته ها: ارتباط مثبت معنی داری بین میزان بیلی روبین (001/0=P – 64/0+=r) و نمره child pough (001/0=P – 68/0+=r) و یافته های الاستوگرافی وجود دارد؛ اما ارتباط بین آلبومین (001/0=P – 53/0-=r) و فیبرینوژن (02/0=P – 32/0-=r) با نمره الاستوگرافی به طور منفی معنی دار می باشد.