بررسی هیستوپاتولوژی و ایمونوهیستوکمیکال نمونه های بیوپسی سوزنی لنف نود هوچکین و غیرهوچکین تحت گاید سونوگرافی
Abstract
لنفوم بدخیم به عنوان یک فرآیند تکثیر نئوپلاستیک در بخش لنفاوی سیستم رتیکولواندوتلیال تعریف می-شود که سلولهای لنفوسیتی را در مراحل مختلف تمایز درگیر میکند. لنفومها به دو دسته اصلی لنفوم هوچکین(HL) و لنفوم غیرهوچکین(NHL) تقسیم می¬شوند. برای تشخیص HL و NHL، روش استاندارد و نهایی انجام بیوپسی می باشد که عمدتا به صورت اکسیژنال انجام می شود. اما این روش نیاز به بستری، عمل جراحی و بیهوشی بیمار دارد که برای بیمار هزینه بر بوده و توام با عوارض است. روش دیگر برای تشخیص، روش بیوپسی سوزنی می¬باشد، این روش به صورت بی حسی موضعی و سرپایی تحت گاید سونوگرافی بوده و سریع تر و بدون نیاز به عمل جراحی و بیهوشی بیمار قابل انجام است. مطالعات انجام گرفته در مورد ارزش تشخیصی این روش بسیار محدود و ضد و نقیض می¬باشد. بر همین اساس در این مطالعه به بررسی هیستوپاتولوژی و ایمونوهیستوکمیکال (IHC) نمونه های بیوپسی سوزنی HL و NHL تحت گاید سونوگرافی پرداختیم.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی_توصیفی 49 نفر از بیماران مبتلا به لنفوم HL، NHL و بیماران با لنف نود ری¬اکتیو که طی سه سال اخیر در بیمارستان آموزشی امام رضا شهر تبریز با گاید سونوگرافی، تحت کورنیدل بیوپسی از لنف نودها قرارگرفته بودند و لام و بلوکشان در آرشیو بخش پاتولوژی موجود بود مجدداً مورد بازبینی میکروسکوپی قرار گرفتند. در صورتی که تعدادی رنگ آمیزی¬های IHC قبلا انجام شده بود یادداشت و در صورت ناقص بودن، بقیه رنگ آمیزی¬ها انجام گرفت به طوری که تمام مارکرهای CD5، CD20، Pax5، CD30، Ki67، CD23و cyclin D1 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج هیستوپاتولوژی و IHC یادداشت و تشخیص قطعی با رنگ آمیزی های IHC صورت گرفت. آنالیز آماری به کمک نرم افزار SPSS نسخه 19 انجام گرفت.
یافته ها: در این بررسی، جنسیت بیماران شامل 3/67 % نفر زن و 7/32 % نفر مرد بود. میانگین سنی بیماران برابر 40/19±67/44 بود. از نظر جنسیت و سن بین گروه¬های مورد مطالعه تفاوت معنی¬دار نبود (05/0 < P). از کل 49 بیمار مورد مطالعه 2/61 % با تشخیص HL، 7/34 % با تشخیص NHL و 4 % از موارد مربوط به لنف نود ری اکتیو بود. در بیماران HL 7/66 % موارد زن و 3/33 % موارد مربوط به بیماران مرد بود. در گروه NHL نیز 6/70 % موارد زن و 4/29 % مربوط به مردان بود. در بیماران با لنف نود ری اکتیو 50 % موارد زنان و 50 % از موارد مربوط به مردان بوده است. در گروه لنفوم HL 6/86 % موارد افراد بالغ و 4/13 % از موارد را کودکان تشکیل می¬دادند. در گروه بیماران NHL و لنف نود ری¬اکتیو 100% بیماران افراد بالغ بودند.