بررسی ارتباط انواع آسیبهای ناشی از ترومای مغزی با عوامل تعیین کننده در پیش آگهی بیماران
Abstract
شاخص شوک معکوس (rSI)، نسبت فشار خون سیستولیک (SBP) به ضربان قلب (HR)، برای شناسایی پیش آگهی در بیماران ترومایی استفاده می شود. ضرب rSI با مقیاس کمای گلاسکو (rSIG) احتمالاً می تواند مرگ و میر را به صورت بهتر در بیماران مولتی تروما با آسیب مغزی پیش بینی کند. با این حال، rSIG هرگز برای ارزیابی خطر مرگ و میر در بیماران ترومایی شدید بزرگسالان در بخش اورژانس (ED) استفاده نشده است. در این مطالعه، بیماران دچار ترومای متعدد همراه با آسیب سر که به اورژانس بیمارستان امام رضای تبریز مراجعه کرده بودند، حضور داشتند. دادههای دموگرافیک، علائم حیاتی، مکانیسمهای آسیب، دادههای آزمایشگاهی و پیامدها برای تجزیه و تحلیل گنجانده شدند. رگرسیون لجستیک و تجزیه و تحلیل مشخصه عامل گیرنده برای ارزیابی دقت امتیاز rSIG در پیشبینی مرگ و میر در بیمارستان استفاده شد.
مواد و روشها: این تحقیق در یک مقطع 6 ماهه صورت گرفت. حجم نمونه از 180 روز کاری، به صورت راندوم انتخاب شد. نمونه مورد مطالعه بیماران دچار انواع آسیبهای تروماتیک مغزی که فاقد هرگونه آسیب احشایی و مشکلات جراحی عمومی و عروقی بودند، انتخاب شدند. همچنین بیماران از نظر شکستگی و مسایل ارتوپدی نیز فاقد مشکل بودند. لذا بیماران بعد از ترخیص از سرویسهای جراحی و ارتوپدی و کسانی که در بخش تروما بستری شدند، انتخاب شدند. براساس تحقیقات مشابه و براساس درصد موارد ترومای سر مراجعه کننده به اورژانس امام رضای تبریز، و براساس فرمول کوکران، حجم نمونه حداقل 132 نفر بود.
يافته ها: در این تحقیق، 215 بیمار شرکت داده شدند که 153 نفر (2/71%) آنها مرد و 62 نفر (8/28%) زن بودند. در مطالعه ما، بین شدت آسیب ترومای مغزی و سطح قند خون، سطح سرمی لاکتات دهیدروژناز و معیارهای شوک ایندکس و معیارهای rSIG و MSIG ارتباط معنی دار وجود داشت. همچنین ارتباط معنی داری بین سطح SPO2 و میزان مورتالیتی و معیارهای شوک ایندکس و معیارهای rSIG و MSIG وجود داشت.