بررسی یافته های سی تی اسکن, سونوگرافی و نوارمغزی در نوزادان مبتلا به تشنج در دو سال اخیر در بیمارستان کودکان تبریز
Abstract
تشنج عبارت است از اختلال ناگهانی، گذرا و غیرارادی در عملکرد مغز ناشی از فعالیت الکتریکی غیرطبیعی نورون¬ها در مغز که تظاهرات بالینی این تغییر عملکرد گوناگون بوده و
به صورت فعالیت حرکتی، تغییرات حسی، اختلال در سیستم عصبی خودکار(اتونوم) و تغییرات رفتاری و روانی بروز می¬کند. گام اصلی و مهم¬ترین اقدام در برخورد با نوزاد مبتلا به تشنج، تشخیص و درمان علت زمینه ای است. تشخیص و درمان به موقع تشنج نوزادی در بسیاری
از موارد، در پیشگیری از معلولیت جسمی و ذهنی دراز مدت و تغییرات بازگشت ناپذیر در
سیستم عصبی موثر می باشد و در نتیجه هرگونه تاخیر در تشخیص می¬تواند منجر به تغییرات
بازگشت ناپذیر در سیستم نورولوژیک شود. این مطالعه با هدف بررسی یافته های سی تی اسکن و سونوگرافی و نوار مغزی در نوزادان مبتلا به تشنج در دو سال اخیر در بیمارستان کودکان تبریز به مرحله اجرا درآمد.
مواد و روش ها: در مطالعه ای گذشته نگر پرونده نوزادان بستری شده با تشخیص تشنج نوزادی حد فاصل فروردین سال ۱۳۹6 تا اسفند سال ۱۳۹۷ در بخش نوزادان مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز از نظر یافته¬های رادیوگرافیکی و نوارمغزی بررسی شدند که 150 مورد با احتمال و تشخیص ابتدایی تشنج در این بازه زمانی بستری شده اند. اطلاعات بیماران با استناد به محتویات پرونده موجود در بایگانی و براساس چک لیست ارایه شده در ضمیمه، جمع¬آوری شد. در نهایت با توجه به معیارهای خروج از مطالعه، 90 بیمار که تشخیص نهایی آن ها تشنج بوده است به همراه یافته های رادیوگرافیکی و نوارمغزی مورد بررسی قرار گرفت و آمار توصیفی برای هر کدام از یافته¬ها بصورت جداگانه تعیین شد.
یافته ها: میانگین سنی در نوزادان 32/8 ± 63/11 روز می باشد. 40 درصد نوزادان جنسیت مونث و 60 درصد جنسیت مذکر داشتند. 5/35 درصد نوزادان در سن بارداری کمتر یا مساوی ۳۷ هفته به دنیا آمده بودند و 4/14 درصد نوزادان وزن کمتر یا مساوی ۲۵۰۰ گرم هنگام تولد داشتند. همچنین در بررسی ها از نظر تیپ تشنج، تشنج subtle شامل 9/38 درصد موارد (شایع ترین تیپ)، تشنج کلونیک شامل 9/28 درصد موارد، تشنج تونیک 6/25 درصد موارد و تشنج میوکلونیک 7/6 درصد می¬باشد. شایع ترین علت تشنج در نوزادان ابتدا تشنج خوش خیم نوزادی و سپس HIE بوده است. سایر علل نسبت به این دو کمترین شیوع را داشتند. در این مطالعه 2/22 درصد موارد سی¬تی¬اسکن؛ غیرطبیعی گزارش شده که شایع ترین یافته غیرطبیعی ضایعات هایپوکسیک-ایسکمیک مغزی و سپس ضایعات هموراژیک و ادم مغزی بوده است. همچنین 5/12 درصد یافته های سونوگرافی و 6/45 درصد یافته های EEG غیر طبیعی بودند. از نظر نوع تشنج نیز 2/62 درصد تشنج مولتی فوکال 3/23 درصد تشنج جنرالیزه و 4/14 درصد تشنج فوکال بوده است.