تاثیر مقطر ترکیبی گیاهی لاریس-هیسوپ بر میزان بروز بیماری کرونا در شهرستان هریس
Abstract
با در نظر گرفتن خواص ضدویروسی، آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی، تقویت کننده سیستم ایمنی و آرام بخش گیاهان دارویی موجود در ترکیب مقطر گیاهی و با توجه به پاندمی بیماری کرونا و عدم وجود داروی منتخب برای درمان و پیشگیری این بیماری، ترکیبات فوق در دوزهای بی خطر و غیرسمی این مطالعه گذشته نگر برروی داده های یک مطالعه مداخله ای با هدف تعیین تاثیر داروی ترکیبی گیاهی در پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا در جمعیت شهرستان هریس در مقایسه با شهرستان هشترود انجام شد.
روش کار و مواد: داروی گیاهی ترکیبی لاریس-هیسوپ در اختیار هر یک از خانواده های واجد شرایط در معرض خطر بروز بیماری کرونا قرار گرفت. جمعیت بالای 5 سال روزانه به مقدار 5 (زیر 12 سال) و 10 (بالای 12 سال) سی سی از این دارو به مدت 14 روز استفاده نمودند. میزان مصرف دارو، علل قطع دارو و رضایت از مصرف دارو مورد بررسی قرار گرفت. پیگیری وضعیت افراد به صورت روزانه انجام شد و در صورت بروزعلائم، فرد جهت بررسی بیشتر توسط پزشک معاینه گردیده و در صورت نیاز به انجام اقدامات تشخیصی و درمانی از نظر بیماری کرونا بیمار به مراکز بالاتر ارجاع شد.
یافته ها: فراوانی وقوع موارد جدید بیماری، بستری و مرگ و میر در کل شهر هریس به عنوان گروه مداخله و شهر هشترود به عنوان گروه کنترل درتاریخ 16 تا 31 مرداد ماه تفاوت معناداری از نظر آماری نداشت. اما فراوانی وقوع موارد جدید بیماری در گروه مصرف کننده دارو در شهر هریس به عنوان گروه مداخله از فراوانی وقوع موارد جدید بیماری در شهر هشترود به عنوان گروه کنترل به طور معناداری کمتر بود (OR=0.067, 95%CI=0.009-0.499, P=0.00012). عوارض دارویی در 7% از شرکت کنندگان گزارش شد که شامل سردرد، سرگیجه، جوش صورت، تپش قلب، شکم درد و تهوع بوده است.