الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در پنومونی ناشی از ونتیلاتور در مبتلایان کووید-۱۹ بستری در آی سی یو جنرال بیمارستان امام رضا (ع) تبریز
Abstract
پنومونی ناشی از ونتیلاتور (VAP) از عوارض شایع بیماران کووید 19 بستری در ICU می باشد که پیش آگهی آن ها را وخیم تر می کند. در این مطالعه عوامل باکتریایی شایع VAP در بیماران کووید 19 بستری در ICU و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آن ها مورد بررسی قرار گرفته است.
روش کار: نوع میکروارگانیسم با استفاده از روش های میکروبیولوژیکی استاندارد و میزان مقاومت باکتری ها به آنتی بیوتیک ها با روش انتشار دیسک و غلظت مهار کنندگی حداقل (MIC) از نمونه ترشحات تراشه بیماران تعیین گردیدند.
نتایج: میزان 2/89 % باکتری های جدا شده گرم منفی بودند که به ترتیب شامل آسینتوباکتر بومانی، کلبسیلا پنومونیه، سودوموناس آیروژنوزا، اشریشیا کلای، سراشیا و انتروباکتر آیروژنز بودند. همچنین 8/10 % باکتری ها گرم مثبت بودند که به ترتیب شامل استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و انتروکوکوس فکالیس بودند. به طور کلی باکتری های عامل VAP مقاومت بالایی نسبت به آنتی بیوتیک های مورد بررسی نشان دادند. بیشترین مقاومت در آسینتوباکتر بومانی دیده شد. این باکتری بیشترین حساسیت را نسبت به کلیستین و پس از آن نسبت به جنتامایسین و آمیکاسین نشان داد. مقاومت به کارباپنم ها به ترتیب فراوانی در آسینتوباکتر بومانی، سودوموناس آیروژنوزا ها، کلبسیلا پنومونیه و اشریشیا کلای گزارش شد. 66/91 % اشریشیا کلای ها و 66/86 % کلبسیلا پنومونیه ها تولید کننده بتالاکتاماز های وسیع الطیف (ESBL) بودند. همچنین 09/59% استافیلوکوکوس اورئوس ها مقاوم به متی سیلین (MRSA) و بقیه حساس به آن(MSSA) بودند.