بررسی ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی مقیاس اختلال وسواسی جبری بعد از زایمان
Abstract
اختلال وسواسی جبری به صورت افکار، تکانه یا تصاویر مزاحم و تکرار شونده میباشد که بهطور قابلملاحظهای دیسترس و اضطراب ایجاد میکند. شناسایی و سنجش این افکار در بعد از زایمان از اهمیت بالایی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی مقیاس اختلال وسواسی جبری بعد از زایمان انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه، اکتشافی از نوع بررسی مقطعی است که از شهریور 1399 تا شهریور 1400 انجام شد. جامعه آماری پژوهش مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهری در تبریز در دوره بعد از زایمان بودند. حجم نمونه برابر 320 نفر بود که به روش نمونهگیری Multistage انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها، از سه پرسشنامه شامل مشخصات فردی اجتماعی، پرسشنامه مقیاس اختلال وسواسی جبری بعد از زایمان و پرسشنامه یل براون استفاده شد. از آزمون تحلیل عاملی اکتشافی، همبستگی پیرسون و آلفای کرونباخ استفاده شد. محاسبات آماری با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 18 انجام گردید.
یافتهها: شاخص KMO برای پرسشنامه برابر 88/0 بود. 30 سؤال پرسشنامه در دو عامل طبقهبندی شد که در کل، 07/61 درصد از کل واریانس دادهها را تبیین میکنند. بارهای عاملی به دست آمده برای تمام گویهها در تحلیل عاملی اکتشافی بزرگتر از 4/0 بوده و از اعتبار کافی برای حفظ شدن در مدل اندازهگیری برخوردار بودند. روایی ملاک برای کل پرسشنامه 82/0؛ برای بعد فکری اختلال وسواسی 83/0 و برای بعد عملی اختلال وسواسی 73/0 به دست آمد. پایایی زمانی برابر 82/0، برای بعد فکری اختلال وسواسی برابر 82/0 و برای بعد عملی اختلال وسواسی برابر 80/0 محاسبه شد ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاس کلی اختلال وسواسی برابر 91/0، برای بعد فکری اختلال وسواسی برابر 95/0 و برای بعد عملی اختلال وسواسی برابر 96/0 به دست آمد.