بررسی علل بستری بیماران با تشخیص اسپوندیلیت در بخش عفونی بیمارستان امام رضا (ع) تبریز از سال 96 تا 98
Abstract
عفونت مهرههای ستون فقرات را استئومیلیت ستونمهرهها یا اسپوندیلیت میگویند. بیماری معمولا با درد موضعی در ناحیه ی ستون فقرات همراه با تب و افزایش مارکرهای التهابی نظیر ESR خود را نشان میدهد. با توجه به اندمیک بودن مایکوباکتریوم توبرکلوزیس و بروسلا در ایران و متفاوت بودن آمارهای مطالعات قدیمی در ایران در مقایسه با عوامل جهانی و همچنین بروز عفونتهای فرصتطلب و بیمارستانی و وجود بحث مقاومت آنتیبیوتیکی و همچنین محدود بودن اطلاعات آماری در این منطقه و در این مقطع زمانی ضرورت انجام مطالعه ی بررسی علل اسپوندیلیتهای بستری شده در طی سال های اخیر در استان آذربایجان شرقی و به خصوص مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع) تبریز به عنوان بزرگترین مرکز درمانی شمالغرب کشور وجود دارد.
روش اجرا
در این مطالعه مقطعی (cross-sectional)، پس از تائید طرح مطالعه توسط کمیتهی محترم اخلاق، تمامی بیمارانی که در حد فاصل فروردین 1396 تا اسفند ماه 1398 با تشخیص اسپوندیلیت عفونی در مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع) تبریز بستری بودند، وارد مطالعه شدند. اطلاعات مورد نیاز برای مطالعه از پروندههای بیماران بستری شده استخراج شد و پس از وارد کردن اطلاعات در نرمافزار spss، آنالیز آماری دادهها صورت گرفت. نمونهگیری به روش تمام شماری (census) بود.
نتایج
این مطالعه با هدف بررسی علائم، فاکتورهای خطر، نحوهی درمان و پیشآگهی بیماری اسپوندلییت عفونی مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا (ع) در شهرستان تبریز انجام شد. 30 بیمار با این تشخیص شناسایی شدند که اکثریت آنان (25 بیمار معادل 83.3%) را مردان تشکیل میدادند. در مورد نوع اسپوندیلیت عفونی، در 23 بیمار (76.66%) این بیماری از نوع پیوژن و در 7 مورد (23.33%) از نوع گرانولوماتوز بوده است. از نظر سنی، جوانترین بیمار مورد مطالعه 40 سال و مسنترین بیمار 79 سال داشت و میانگین سنی 10.42±56.43 بود. در مورد ESR، میانگین بیماران مورد مطالعه 38.97±67.30 بود و در مورد CRP، میانگین بیماران 28.77±26.37 بود.Vancomycin با 20 بیمار (66.6%) بیشترین میران مصرفی بین آنتیبیوتیکهای مورد استفاده را داشت. در ردهی بعدی Cefepime با 10 بیمار (33.3%) قرار داشت. سیپروفلوکساسین با 4 بیمار (13.3%) آنتیبیوتیک بعدی با بیشترین مصرف بود. تنها 2 بیمار معادل 6.7% از کیسها نیازمند درمان جراحی بودند.