بررسی فراوانی بیماریهای مادرزادی قلبی در نوزادان و کودکان با ضایعات انسدادی دستگاه گوارش و تأثیر آن بر نتایج زودرس اعمال ضایعات
Abstract
بیماریهای مادرزادی سیستم گوارشی یکی از شایعترین گروه بیماریها در نوزادان میباشد که نیاز به جراحی دارند و در برخی از مطالعات آنومالیهای سیستمهای دیگری از بدن ازجمله بیماریهای قلبی دیده شده است. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی بیماریهای مادرزادی قلبی در نوزادان و کودکان با ضایعات انسدادی دستگاه گوارش و تأثیر آن بر نتایج زودرس اعمال ضایعات بود.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی بوده و جمعیت هدف آن تمام نوزادان (کمتر از 28 روز) و کودکان یک ماه تا 15 سال که با تشخیص ضایعات انسدادی کامل و یا نسبی دستگاه گوارش که از سال 1390 لغایت پایان سال 1400 در بیمارستان کودکان تبریز بستری شده بودند، بود که از نظر وجود ضایعات قلبی مادرزادی همراه بررسیشده و نتایج درمانها و نیاز به انجام عمل جراحی قلب و ضایعات همراه در آنها بررسی شد (300 بیمار). روش نمونهگیری بهصورت تمام شماری بود. در این مطالعه کودکانی که با انسداد دستگاه گوارش مراجعه کردند، به دو گروه با و بدون بیماری مادرزادی قلبی تقسیم شدند. اطلاعات دموگرافیک بیماران، مدتزمان بستری، تشخیص ضایعه انسدادی دستگاه گوارش و نوع عمل انجام شده برای انسداد، تشخیص بیماری مادرزادی قلبی براساس یافتههای اکوکاردیوگرافی و یافتههای الکتروکاردیوگرافی و درگیریهای سایر سیستمهای بدن با استفاده از شرححال و معاینه بالینی و مدارک داخل پرونده، استخراج و نتایج کوتاهمدت حاصل از عمل جراحی انسداد دستگاه گوارش و ارتباط نتایج کوتاهمدت با همراهی بیماری مادرزادی قلبی و یا بدون بیماری مادرزادی قلبی بررسی شد و میزان مرگومیر و علل آنها مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: در این مطالعه، شیوع بیماری مادرزادی قلبی 260 مورد (6/84 درصد) بود. همچنین بیماریهای سیانوتیک قلبی شایعتر از بیماریهای آسیانوتیک قلبی در ضایعات انسدادی دستگاه گوارش مورد مطالعه میباشد. از بین بیماریهای دستگاه گوارش و بیماری همراه، تنها متغیر بیماری کلیوی (P-value=0.003) در گروه با بیماری مادرزادی قلبی بهطور معنیدار از گروه بدون بیماری مادرزادی قلبی بیشتر بود. همچنین از بین وضعیت مرتبط با درمان و پیامد آن، هیچکدام از متغیرهای مدتزمان بستری، پیامد درمان دستگاه گوارش و جراحی قلب، پیامد و علت مرگ در بین دو گروه بدون و با بیماری مادرزادی قلبی موردمطالعه تفاوت معنیدار آماری مشاهده نشد (05/0<P).