بررسی اپیدمیولوژیکی بیماری کووید-19 در بیماران بستری بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه و هدف: شيوع گسترده Covid-19 در جهان به يک بحران سلامتي تبديل شده و در گروه هاي خاص منجر به بيماري شديد و حتي منجر به مرگ مي گردد. از اين رو شناسايي افراد پرخطر و مستعد ابتلا به بيماري و عوامل تاثیر گذار بر پیامد بیماری بسيار مهم می باشد. این مطالعه با هدف تعیین جنبه های اپیدمولوژیک بیماری کووید-19 در بیماران بستری شده و عوامل موثر بر مرگ و طول مدت بستری این بیماران در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گرفت.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که بر روی بیماران بستری شده در بیمارستان از تاریخ 2/12/98 تا 22/1/1400 که نمونه اخذ شده تست PCR از اوروفارنکس یا نازوفارنکس دارای جواب مثبت بود انجام شد. در کل 24293 بیمار وارد مطالعه شدند. براي بررسي عوامل موثر بر فوت بيماران از رگرسيون لجستيک و برای بررسی عوامل موثر بر طول مدت بستری در بیمارستان بعد از تبدیل لگاریتمی از رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.
یافته ها: میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 4/54±19 سال بود. 3663 نفر از بیماران ( 07/15) فوت شدند. میانگین سنی فوت شدگان 6/69±14 سال و به طور معنی داری بیشتر از میانگین سنی بیماران بهبود یافته (001/0>P) و میزان کشندگی بیماری در مردان 08/16درصد و در زنان 99/13درصد بود. در موج سوم بیماری نسبت بیشتری از بیماران بستری فوت شدند. سن بالای 50 سال (001/0>P)، جنسیت مرد ( 26/1 ، 08/1 : CI % 95 ؛ 17/1=OR)، و داشتن بیماری زمینه ای ( 42/1 ، 22/1 : CI % 95 ؛ 32/1=OR) با فوت بیماران در ارتباط بود. همچنین داشتن بیماری زمینه ای ( 08/0 ، 03/0 : CI % 95 ؛ 06/0=Beta) با طول مدت بستری در بیمارستان ارتباط معنی داری داشت.
نتیجه گیری: با افزایش تعداد بیماران و وقوع موج بیماری، نسبت بیشتری از بیماران بستری فوت می شوند. بیمارانی که دارای سن بالا هستند در معرض خطر بیشتری از مرگ و میر قرار داشته و به مدت طولانی تری نیز در بیمارستان بستری می شوند. همچنین مردان شانس بالایی از مرگ و میر ناشی از بیماری را نسبت به زنان داشته و میزان کشندگی بیماری در مردان بیشتر است. علاوه بر این وجود بیماری زمینه ای در بیماران مبتلا، این افراد را در معرض نوع شدید بیماری قرار داده و این بیماران بیشتر دچار مرگ شده و طول مدت بیشتری در بیمارستان بستری می شوند. بنابراین پیشنهاد می شود سیاستگذاری ها به گونه ای باشد که سالمندان و افراد دارای بیماری های زمینه ای به ویژه در گروه جنسی مردان کمتر در مناطق آلوده حضور داشته، آموزش های لازم جهت رعایت پروتکل های بهداشتی در این گروه از افراد مورد توجه ویژه قرار گرفته و در ارزیابی نیاز به اقدامات لازم برای بستری و درمان و واکسیناسیون در اولویت قرار گیرند.