شناسایی چالش های سامانه نسخه نویسی الکترونیکی از دیدگاه بیماران مراجعه کننده به کلینیک بیمارستان طالقانی تبریز در سال 1401
Abstract
چکیده فارسی
مقدمه و هدف : نسخه نویسی دارویی یکی از قدرتمندترین و متداول ترین ابزارهای درمانی در دسترس پزشکان میباشد و پیاده سازی سامانه نسخه نویسی الکترونیکی در نظام سلامت کشورها میتواند فرصت های بی شماری را برای نسخه نویسی موثرتر و مفیدتر فراهم آورد. شناسایی چالش های سامانه نسخه نویسی الکترونیکی از دیدگاه بیماران مراجعه کننده و نیز تعیین عواملی که در بروز مشکلات در تجویز الکترونیکی نقش دارند، میتواند در راستای بهبود و رفع مشکلات این سامانه مفید واقع شود.
روش پژوهش : این پژوهش به صورت کیفی و از طریق رويكرد پدیدار شناسی با هدف شناسایی چالش های سامانه نسخه نویسی الکترونیکی از دیدگاه بیماران مراجعه کننده به کلینیک تخصصی و فوق تخصصی طالقانی تبریز در تابستان سال 1401 صورت گرفت. ابزار جمع آوري داده ها در این مطالعه، پرسشنامه نیمه ساختار یافته و روش جمع آوري داده ها نيز مصاحبه با مراجعه کنندگان به کلینیک تخصصی، به کمک پرسشنامه نیمه ساختار یافته صورت گرفت.
یافته ها : چالش های یافته شده در اجرای سامانه نسخه نویسی الکترونیکی در پژوهش حاضر در 4 حیطه ی خطاهای مربوط به نسخه نویسی و نسخه خوانی پرسنل - آموزش - هزینه و زیرساخت دسته بندی شدند. در این بین بیشترین مشکل نسخه نویسی الکترونیک مربوط به تجویز اشتباه داروها با درصد فراوانی 31% و عدم دقت در ثبت نهایی نسخ توسط پزشکان با 28% بوده است. بیشترین دلیل مراجعه و استفاده از سیستم نسخه نویسی در این کلینیک مربوط به بیماری های قلبی و جهت دریافت مراقبت های بارداری زنان بوده است.
نتیجه گیری : نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نسخه نویسی الکترونیکی به موازات تمام مزایایی که این سیستم در مقایسه با سیستم نسخه نویسی دستی دارد، مشکلاتی نیز به همراه دارد و برخی از مشکلات بسیار پرتکرار بوده و هزینه های بیشتری به بیماران و نیز خود نظام سلامت وارد میکنند. بنابراین در جهت رفع این مشکلات و چالش ها، همکاری کلیه ذی نفعان این سیستم ضروری است تا زمینه مناسبی برای ایجاد زیرساخت های اطلاعات سلامت الکترونیک و ادغام با پرونده الکترونیک سلامت صورت بگیرد.