مقایسه ی میزان آسیب های دندانی ناشی از تروما طی الکتروشوک درمانی با محافظت رول پنبه و محافظ دهانی پیش ساخته
Abstract
مقدمه:
ترومای دهانی یکی از عوارض جانبی Electro convulsive therapy می باشد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه ی میزان آسیب های دندانی ناشی از تروما طی درمان با تشنج زایی الکتریکی با محافظت رول پنبه و محافظ دهانی پیش ساخته بود.
مواد و روشها:
در این مطالعه کارآزمایی بالینی تک سوکور 30 بیمار مبتلا به اختلالات روانی در دو گروه محافظ پیش ساخته (15 بیمار) و رول پنبه (15 بیمار) بررسی شد.
برای هر بیمار دو چک لیست جهت ثبت داده های قبل و بعد ECT تهیه شد. معاینه ی همه ی بیماران توسط یک دندانپزشک صورت گرفت. در معاینه بالینی کلیه ی دندانها اعم از سالم، درمان ریشه شده، پوسیدگی های عمیق و سطحی، ترمیم های عمیق آمالگام وکامپوزیت، در چک لیست ثبت شدند. معاینه ی بعد از ECT توسط فردی که نسبت به گروه ها کورسازی شده بود انجام گرفت و متغیرهای مورد بررسی در چک لیست نوشته شد. داده ها در نرم افزار SPSS 24 و توسط آزمون کای اسکوار، آزمون دقیق فیشر و آزمون رگرسیون لجستیک آنالیز شد.
نتایج:
شیوع تروما بعد از الکترو شوک درمانی بر اساس دندان، در گروه رول پنبه با 08/10 درصد بطور معنی داری بیشتر از گروه محافظ پیش ساخته با 34/3 درصد بود. در گروه محافظ پیش ساخته، فراوانی ترک جزیی 06/3 و فراوانی لب پر شدگی و پریدگی، 28/0 درصد بود. در گروه رول پنبه، فراوانی ترک جزیی 72/6 درصد و فراوانی لب پر شدگی و پریدگی، 36/3 درصد بود
(p-value<0.001).اثر وجود دندان پوسیده، وجود ترمیم آمالگام، ترمیم کامپوزیت، روکش و ریشه باقی مانده در قبل از الکتروشوک درمانی بر ایجاد ترکهای جزیئ و مینایی و لب پرشدگی و پریدگی در اثر الکترو شوک درمانی معنی دار نبود. هیچ گونه آسیب بافت نرمی در هیچ یک از دو گروه مشاهده نشد.
نتیجه گیری
محافظ پیش ساخته باعث کاهش تروماهای دندانی در الکتروشوک درمانی می شود.