طراحی و ارزیابی سیستم پشتیبان تصمیمگیری بالینی مبتنی بر آنتولوژی برای بیاختیاری ادراری براساس راهنماهای بالینی مبتنی بر شواهد بومیسازی شده در ایران
Abstract
چکیده
مقدمه: بیاختیاری ادراری یکی از شکایات شایع به ویژه در زنان است. استفاده از سیستمهای پشتیبان تصمیمگیری بالینی مبتنی بر آنتولوژی میتوانند ابزاری مفید برای پزشکان در فراهم کردن سهولت و دقت در مدیریت بیاختیاری باشند.
هدف: طراحی و ارزیابی یک سیستم پشتیبان تصمیمگیری مبتنی بر آنتولوژی برای بیاختیاری ادراری براساس راهنماهای بالینی مبتنی بر شواهد بومیشده در ایران.
روش کار: مطالعه حاضر به روش ترکیبی انجام گرفته است. یک مرور نظاممند در مورد سیستمهای پشتیبان تصمیمگیری مبتنی بر آنتولوژی و راهنمای بالینی انجام گرفت. سپس جستجو برای شناسایی و انتخاب راهنماهای بالینی مبتنی بر شواهد بومیسازی شده بهروز برای بیاختیاری انجام گرفت. آنتولوژی بر اساس راهنمای بالینی بومیشده تدوین گردید. سیستم پشتیبان تصمیمگیری تشخیص و درمان بیاختیاری مبتنی بر آنتولوژی طراحی گردید. در گام نهایی، ثبات، صحت و کامل بودن آنتولوژی، و صحت و کاربردپذیری سیستم ارزیابی گردیدند.
یافته ها: تعداد 24 مقاله در مرور نظاممند بررسی شدند. از نرمافزار Protégé و ویرایشهای مختلف OWL در طراحی آنتولوژی استفاده شده بود. راهنماهای بالینی در توسعه آنتولوژی موضوعی و استخراج قواعد به کار رفته بودند. در یکسوم مطالعات، قواعد براساس SWRL ایجاد شده بودند. یک راهنمای بومیسازی شده برای بیاختیاری ادراری شناسایی و در طراحی آنتولوژی استفاده شد. طراحی آنتولوژی با نرمافزار Protégé و با زبان OWL-DL انجام گرفت. تعداد 82 قاعده براساس زبان SWRL بر پایه توصیههای راهنمای بومیشده تدوین شد. سیستم پشتیبان تصمیمگیری برای تشخیص و درمان بیاختیاری در ایران طراحی شد. در ارزیابی آنتولوژی، معیارهای ثبات، صحت و کامل بودن تأیید شدند. میزان بالای مقبولیت سیستم توسط ارزیابی کنندگان گزارش شد.
نتیجه گیری: بهکارگیری آنتولوژی در سیستم پشتیبان تصمیمگیری بالینی و ذخیره اطلاعات بیماران میتواند زمینهای برای ایجاد یک سیستم بین المللی برای تشخیص و مدیریت بیاختیاری ادراری و تبادل اطلاعات بین متخصصان را هموار کند.