ارزیابی فراوانی تجویز داروهای نامناسب در سالمندان مراجعه کننده به اورژانس
Abstract
جمعیّت مسن نسبت به هر گروه سنّی دیگری معمولاً از داروهای بیشتری استفاده می کنند و بنابراین عملاً نسبت به تجویز داروی نامناسب وعوارض داروها آسیب پذیرتر هستند. تجویز دارو برای افراد مسن موضوعی چالش برانگیز است و حتی گاهی اوقات دارو باعث آسیب بیشتر از درمان می شود و از نظر اقتصادی سیستم سلامت را تحت تاثیر قرار می دهد. بدین جهت کرایتریاهای معتبری به وجود آمده است. یکی از این موارد کرایتریای Beers می باشد. با توجه به ضرورت آگاهی از شیوع فراوانی تجویز داروهای نامناسب در این قشر و عوامل مرتبط با آن جهت مقابله موثر تر با آن، برآن شدیم تا به بررسی شیوع فراوانی تجویز داروهای نامناسب در سالمندان مراجعه کننده به اورژانس بپردازیم.
مواد و روش ها : در این مطالعه افراد سالمند مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان امام رضای تبریز، در ماه های وسط هر فصل، پس از کسب رضایت آگاهانه و ورود به مطالعه، اطلاعات و مشخصات بیماران ثبت و اطلاعات دارویی و تاریخچه بیماری با مصاحبه اخذ می گردد و در نهایت با روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
یافته ها: مجموع ٣٢٣ بیمار وارد مطالعه شدند، ۵۵ درصد شرکت کنندگان مرد و ۴۵ درصد زن بودند، میانگین سنی شرکت کنندگان ۷۵.۷ بود. میانگین داروی مصرفی ۳.۸ بود و افراد مسن تر داروی بیش تری به صورت میانگین مصرف می نمودند. از بین افراد شرکت کننده ۲۴ درصد حداقل یک داروی نامناسب دریافت می نمود. شایع ترین داروی نامناسب کلونازپام و شایع ترین کلاس دارویی بنزودیازپین ها بودند. به جز تعداد داروی مصرفی ، هیچ یک از موارد جنسیت، سن و محل سکونت ارتباط معناداری با تجویز داروی نامناسب نداشت. بیماران با تعداد داروی ۴≤ با حساسیت ۸۰٪ در معرض تجویز داروی نامناسب بودند. (۰.۰۰۱> p value ، ۰.۸۰۹ AUC = )