مشخصات پاتولوژیک سرطان پستان غیرمتاستاتیک دوردست با درگیری غدد لنفاوی زیر بغلی
Abstract
سرطان پستان یکی از سرطان های شایع با عوارض زیاد و پیشرفت سریع می باشد. متاستاز های نزدیک و دوردست در این نوع سرطان نیز شایع می باشند. تشخیص سریع این بیماری و به دنبال آن تشخیص سریع امکان متاستاز در درمان بهتر و پروگنوز خوب بیماران مثمر ثمر می باشند. هدف از مطالعه حاضر، تعیین مشخصات پاتولوژیک سرطان پستان غیرمتاستاتیک دوردست با درگیری غدد لنفاوی زیر بغلی می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه گذشته نگر تعداد ۷۰۰ نمونه کارسینوم پستان وارد مطالعه شدند که در دو گروه متاستاتیک و غیرمتاستاتیک بررسی گردیدند. اطلاعات پاتولوژیکی بیماران در پرونده بالینی بیماران آماده می باشد. اطلاعات مورد نیاز از پرونده بالینی بیماران جمع آوری شد. متغیرهای مورد بررسی شامل سن، سابقه سرطان در خانواده، نوع کارسینوم پستان (Ductal، Lobular، Mixed، Metaplastic)، وضعیت لنف نود های درگیر، اندازه تومور (کمتر از ۲ سانتی متر، بیشتر از ۲ سانتی متر، بیشتر از ۵ سانتی متر، نامشخص)، گرید هیستولوژیک و نوکلئار تومور (T، N)، وجود (LVI) Lymph vascular invasion، وجود (PNI) Perineural invasion، Score تومور، محل تومور، وضعیت منوپوز و گزارش تصاویر CT-Scan، سونوگرافی، ماموگرافی و MRI ثبت شدند.
یافته ها: بر اساس نتایج به دست آمده، میانگین سن کل بیماران مورد مطالعه ۱۵/۱۳ ± ۹۲/۵۶ سال با دامنه ۲۲ تا ۹۱ سال بود. به طور کلی، کارسینوم پستان در ۱۱۶ بیمار (۶/۱۶ درصد) متاستاتیک و در ۵۸۹ بیمار (۴/۸۳ درصد) غیرمتاستاتیک بود. بیشترین فراوانی نوع کارسینوم پستان همسو با شواهد موجود مربوط به نوع داکتال با فراوانی ۳/۹۶ درصد بود. در بیماران مورد مطالعه به طور کلی در ۴۹۰ بیمار درگیری لنف نود مثبت گزارش شده بود که در ۱۶۱ مورد ALN مثبت بودند. به طور معنی داری فراوانی موارد ANL مثبت در بیماران دارای کارسینوم متاستاتیک بیشتر از غیرمتاستاتیک بود (۵/۴۴ درصد در مقابل ۳/۱۸ درصد؛ ۰۰۳/۰p=). تفاوتی بین کارسینوم های متاستاتیک و غیرمتاستاتیک از نظر سمت درگیری (راست یا چپ) وجود نداشت (۴۰۴/۰p=).