مقایسه پاسخ به درمان در بیماران مبتلا به آسم COPD , و سندرم همراهی آسم و COPD از طریق بررسی داده های اسپیرومتریک
Abstract
آسم و COPD هر دو بیماری شایعی هستند که با التهاب مزمن راه های هوایی شناخته می شوند .طی سال های اخیر احتمال همراهی این دو بیماری در یک فرد بیشتر مورد توجه قرار گرفته است که تحت عنوان ACOS نامیده می شود و طبق تعریف GOLD-GINA با تحدید پایدار جریان هوایی مشخص می شود که به طور همزمان خصوصیاتی از آسم و COPD را داراست.
با توجه به شیوع نسبتا بالای ACOS و عدم وجود مطالعات کافی در این زمینه این مطالعه با هدف مقایسه پاسخ به درمان در بیماران مبتلا به آسم و COPD و ACOS بر اساس یافته های اسپیرومتریک طراحی شده است.
مواد و روش ها : در این مطالعه بررسی مقطعی 30 بیمار شناخته شده مبتلا به آسم خفیف و متوسط 30 بیمار شناخته شده مبتلا به COPD خفیف تا متوسط و 30 بیمار شناخته شده مبتلا به ACOS خفیف تا متوسط طبق گایدلاینهای GOLD-GINA به طور تصادفی از بین بیماران مراجعه کننده به کلینیک های فوق تخصصی ریه در سطح شهر تبریز انتخاب شدند . مراحل مطالعه در حد لازم و کافی به آنها توضیح داده شد و از آنان رضایت کتبی آگاهانه اخذ شد . در ابتدای مطالعه از آنان اسپیرومتری به عمل آمد و سپس تحت دوره 2 ماهه درمان استاندارد قرار گرفتند. پس از اتمام 2 ماه مجددا اسپیرومتری تکرار شد. تفاوت FEV1 و FEV1/FVC پست برونکودیلاتور قبل و بعد درمان بین 3 گروه بیماران با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 تحلیل شد.
یافته ها : در مورد تفاوت FEV1 بین 3 گروه ارتباط معنی داری مشاهده نشد . (p value < 0.05)
در مورد تفاوت FEV1/FVCاختلاف معنی دار بود. میانگین اختلافFEV1/FVC در گروه آسم نسبت به گروه COPD 7.56 بیشتر است 017).(p value = 0 و این میانگین نسبت به گروه ACOS 6.96 بیشتراست. p value=0.028)) در واقع میزان تغییر FEV1/FVC در گروه آسم بیشتر از ACOS است و این میزان در گروه ACOS بیشتر از گروه COPD می باشد.