تهیه نانوذرات حاوی عصاره گیاه Salvia leriifolia و ارزیابی اثرات آنتی میکروبیال آن
Abstract
مقدمه: گیاه Salvia leriifolia benth ) نام فارسی نوروزک ( به شماره هرباریوم TBZ-fph- 4108 از خانواده
Lamiaceae است که بومی جنوب خراسان و سمنان میباشد. عصاره نوروزک خاصیت ضد میکروبی، شل کننده
عضلات، ضدالتهاب و کاهنده قند خون دارد. با این حال، طبق جستجوهای ما تا کنون مطالعه اختصاصی جهت
بررسی خواص ضد میکروبیالی نانوذرات حاوی عصاره S.leriifolia گزارش نشده است) 1 .)
هدف: تهیه و ارزیابی اثرات آنتی باکتریال نانوذرات حاوی عصاره گیاه S.leriifolia است.
روش کار: برای بررسی خصوصیات ضد میکروبی نانوذرات عصاره گیاه S.leriifolia ابتدا پودر خشک گیاه را آسیاب
شد و پس از عصاره گیری و ریز کردن ذرات در ابعاد نانو، آنها در داخل نانوذرات جامد لیپیدی لود شد. سپس
تستهای مشخصه یابی شامل بررسی اندازه ذره ای، پتانسیل زتا، بررسی مورفولوژی، محاسبه میزان داروی
بارگیری شده و بررسی leakage دارو را انجام داده و تستهای لازم برای تعیین اثرات ضد باکتریایی نانوذرات را
انجام گرفت.یافته ها: بسته به نوع لیپید، سورفکتانت و کوسورفکتانت مورد استفاده برای تهیه نانوذرات، اندازه ذره
ای در محدوده 70 تا 800 نانومتر بدست آمد. بررسی خواص آنتی میکروبیال عصاره گیاه S.leriifolia و نانوذرات
لیپیدی حاوی عصاره این گیاه در in-vitro نشان داد که نانوذرات لیپیدی سبب بهبود اثر ضد میکروبی عصاره این
گیاه روی میکرو ارگانیسم Staphylococcus aureus میشود. همچنین فرموله کردن با نانوذرات لیپیدی می تواند
در vitro-in رهایش عصاره از غشای دیالیزی را آهسته رهش 1 کند. نتیجه گیری: با بهینه سازی مواد مورد
استفاده برای تهیه نانوذرات لیپیدی، می توان اندازه ذره ای مناسب بدست آورد. تهیه نانوذرات لیپیدی حاوی
عصاره گیاه سبب بهبود خواص آنتی میکروبیال عصاره این گیاه روی باکتری S.aureus شد.