بررسی فیتوشیمیایی دو گونه گیاه Ferulago stellata Boiss. Ferulago bernardii Tomk. & Pimenov و
Abstract
مقدمه: گیاه Ferulago (چویل) از خانواده چتریان می باشد که اثرات فارماکولوژیک از جمله آنتی اکسیدان، ضد میکروبی، درمان آلزایمر و دیابت از گونه های چویل گزارش شده است. گونهFerulago bernardii و Ferulago stellata گونه های مورد مطالعه می باشند. اهداف: با توجه به خواص درمانی وترکیبات جدا شده از گونه های دیگر، بررسی فیتوشیمیایی و بیولوژیکی این گونه ها که مطالعه اندکی برروی آن صورت پذیرفته منطقی می باشد. روش کار و مواد: کلیه اندام های گیاه پودر و توسط دستگاه سوکسله با حلالهای مختلف عصاره گیری و خشک گردیدند. جداسازی ترکیبات از فراکسیونها و عصاره ها به کمک TLC ، TLC پره پراتیو و با ستون کروماتوگرافی انجام گرفت. تعیین ساختار ترکیبات با استفاده از روش 1 HNMR و 13CNMR انجام شد. اسانس به روش تقطیر با آب حاصل شد و محتوای آن به کمک دستگاه GC/MS آنالیز گردید. خواص آنتی اکسیدانی، مقدار فنول و فلاوونید تام و تست MTT و Elleman روی عصاره ها انجام شد.یافته ها: بررسی فیتوشیمیایی عصاره ها منجر به جداسازی یازده ترکیب گردید که از فراکسیون 40% عصاره متانولی اندام هوایی Ferulago bernardii ترکیبات روتین، نارسیسین و از عصاره ان-هگزانی ریشه ترکیب 2″- Senecioyl oxymarmesin بدست آمد. ترکیب 2″- Senecioyl oxymarmesin همچنین از عصاره ان-هگزانی ریشه و اندام هوایی گیاه Ferulago stellata نیز بدست آمد. از فراکسیون 60% متانولی اندام هوایی ترکیبات روتین، کویرستین، تکتوکراسین و هرنیارین جدا سازی گردید. ترکیب غالب در اسانس ها 2,4,6-trimethyl benzaldehyde می باشد. بررسی پروفایل چربی عصاره دلالت بر وجود ترکیبات اولئیک اسید و لینولئیک اسید با درصد بالا داشت. نتیجه گیری: با توجه به حضور ترکیبات فلاونوئیدی و کومارینی در هرگونه این جنس دلیلی بر مشاهده اثرات آنتی اکسدانتی و ضد میکروبی این گیاهان می باشد.