توسعه، پیادهسازی و ارزیابی پورتال توانمندسازی مراقبین افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم
Abstract
چکیده
مقدمه: یکی از مهمترین راه کارهای کمک به افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم، توانمندسازی مراقبین آنهاست، تا آنها بتوانند، شرایط رشد و مراقبت از افراد اوتیستیک را فراهم نمایند.
هدف: هدف این پژوهش، تسهیل فرایند توانمندسازی با طراحی یک ابزار مناسب میباشد، به گونه ایی که کلیه مراقبین افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم، بدون محدودیت بتوانند به آن دسترسی داشته باشند.
روش کار و مواد: این مطالعه بهصورت قبل و بعد انجام گرفت و از نوع کاربردی میباشد، روش مطالعه بصورت ترکیبی بود و در گامهای مختلف تحقیق از نمونههای متفاوتی استفاده شد. در هدف اول از مرور جامع و مصاحبه استفاده شد. در هدف دوم به صورت مقطعی میزان توانمندی خانواده ها اندازه گیری شد. سپس با توجه به نظر خبرگان و مرور جامع، الزامات پورتال شناسایی شد، در گام بعد، پورتال طراحی و ارزیابی شد و در اختیار مراقبین و خانوادهها قرار گرفت درنهایت نیز پس از مدتی میزان توانمندی آنها اندازهگیری شد و با نمره "قبل" مقایسه شده است.
یافتهها: یک ابزار کارآمد برای سنجش میزان توانمندی خانوادهها و مراقبین افراد مبتلا به اوتیسم با روایی و پایایی بالا ایجاد گردید. نتایج سنجش میزان توانمندی قبل از استفاده از پورتال سطح متوسط را نشان می دهد. در ادامه، یک پورتال با کاربردپذیری مناسب جهت ارائه خدمات واطلاعات طراحی گردید.اختلاف معنی داری در سطح توانمندی قبل و بعد از استفاده از پورتال مشاهده نشد. ولی سطح توانمندی در برخی ابعاد به صورت معنی داری بهبود یافت.
نتیجه گیری: در حال حاضر سطح توانمندی مراقبین مناسب نیست و فرایندهای توانمندسازی بعضاً با فرهنگ و امکانات ما همخوانی ندارد، این فرایند بایستی بر حسب زبان و فرهنگ و جوانب مختلف اجتماعی جامعه انجام بگیرد تا بتوانیم بر چالشهای فعلی این خانوادهها غلبه کنیم و تا حدی که ممکن است آنها را توانمند کنیم.