بررسی میزان رضایتمندی، بهبودی و عود علائم بیماران تحت کولپوکلایزیس در بیمارستان¬های الزهرا و طالقانی تبریز طی سال¬های 1395 تا 1400
Abstract
پرولاپس ارگان¬های لگنی (POP) در زنان با افزایش سن شایع می¬باشد؛ به طوری که این تغییرات بر روی کیفیت زندگی بیماران تاثیر می¬گذارد. بر اساس نتایج مطالعات موجود حدود 50 درصد زنان پس از زایمان دچار درجاتی از پرولاپس می¬شوند. کولپوکلایزیس یک روش جراحی استاندارد طلايي جهت ترميم POP به شمار می¬رود. مطالعات نشان داده¬اند که این روش جراحی کارایی بالایی در درمان POP دارد. بنابراین در مطالعه حاضر بررسی میزان رضایتمندی، بهبودی و عود علائم بیماران مبتلا به POP که تحت کولپوکلایزیس قرار گرفته بودند مورد بررسی قرار گرفت.
روش کار: در این پژوهش کوهورت گذشته نگر، زنان منوپوز (106 مورد با میانگین سنی 07/6 ± 49/74) مبتلا به POP با درجه (Stage) III و بالاتر که در بین سال¬های 1395-1400 تحت عمل کولپوکلایزیس پارشیل یا توتال قرار گرفته بودند انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه مشخصات دموگرافیک-مامایی و کیفیت زندگی و علایم ادراری را تکمیل کرده و تحت معاینه بالینی از نظر POP، علایم ادراری و گوارشی قرار گرفتند. همچنین اطلاعات مربوط به میزان عود و بهبودی و میزان رضایت پس از جراحی جمع¬آوری شد. در نهایت داده¬های بدست آمده با استفاده از نرم¬افزارهای آماری مورد آنالیز قرار گرفتند.
نتایج: نتایج بدست آمده نشان داد که درجه پرولاپس و بی¬اختیاری ادراری بعد از جراحی بطور معنی داری نسبت به قبل از جراحی کاهش می¬یابد (p<0.001). در مطالعه حاضر میان کیفیت زندگی (از نظر اجتماعی) و درجه بعد از جراحی ارتباط معنی داری وجود دارد (p<0.01). درضمن کیفیت زندگی بیماران در چهار بعد مورد بررسی، نسبت به میانه و میانگین محاسبه شده در پرسشنامه به طور معنادار بیشتر بود (p<0.01).