تاثیر بکارگیری برنامه پرستار رابط کنترل عفونت بر تبعیت پرستاران از احتیاطات استاندارد
Abstract
مقدمه: عفونت های مرتبط با مراقبت های سلامت باعث عوارض و مرگ و میر قابل توجهی در بیماران می شود و برای سیستم های مراقبت های سلامت بار مالی به همراه دارد. اجرای برنامه پرستار رابط کنترل عفونت در سطح مراکز درمانی یک استراتژی برای بهبود عملکرد بالینی است که در بیمارستان های سراسر جهان اجرا می شود. با این حال، در مورد اثربخشی برنامه های پرستار رابط کنترل عفونت بر تبعیت پرستاران از احتیاطات استاندارد اطلاعات کمی وجود دارد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر بکارگیری برنامه پرستار رابط کنترل عفونت بر تبعیت از احتیاطات استاندارد در بین پرستاران بود.
روش كار و مواد: یک مطالعه نیمهتجربی با طرح پیشآزمون-پسآزمون با یک گروه کنترل و با شرکت 154 پرستار شاغل در 16 بخش مختلف مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی سینا در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. در گروه مداخله (77پرستارn=) دو پرستار از هر بخش انتخاب شد و بعنوان پرستار رابط کنترل عفونت آموزش داده شد تا در بخش خود اجرای دستورالعملهای احتیاطات استاندارد را ارتقا دهند. گروه کنترل (77پرستارn=) برنامه های جاری کنترل عفونت بیمارستان را ادامه داد. ارزیابی پیش و پسآزمون تبعیت از احتیاطات استاندارد و تبعیت از بهداشت دست بترتیب با استفاده از مقیاس تبعیت از احتیاطات استاندارد و فرم مشاهده بهداشت دست سازمان جهانی بهداشت انجام شد. برای بررسی تفاوت بین رعایت احتیاطات استاندارد و رعایت بهداشت دست در بین پرستاران گروه مداخله و کنترل از آزمون t دو نمونه مستقل استفاده شد. برای ارزیابی اندازه اثر از تحلیل رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.
یافتهها: پس از توسعه و بکارگیری برنامه پرستار رابط کنترل عفونت، تبعیت از بهداشت دست در میان پرستاران گروه مداخله بطور قابل توجهی افزایش یافت. طوری که میزان تبعیت از بهداشت دست از 80/18 درصد قبل از مداخله به 32/37 درصد بعد از مداخله افزایش یافت (001/0; p<25/25-40/16=95CI% ;82/20β=). در حالیکه در پرستاران گروه کنترل افزایش معنیداری در تبعیت از بهداشت دست مشاهده نشد. پس از مداخله، میزان تبعیت از احتیاطات استاندارد در پرستاران گروه مداخله نسبت به گروه کنترل 03/1 واحد افزایش یافت هر چند این تفاوت از نظر آماری معنیدار نبود (064/0; p= 13/2 - 05/0-= 95CI% ;03/1β=).
نتیجهگیری: با توجه به تمایل مستمری که به بهبود شیوههای بهداشت دست کارکنان مراقبتهای سلامت وجود دارد، یافتههای این مطالعه که اثربخشی استفاده از برنامه پرستار رابط کنترل عفونت را نشان میدهد، برای بیمارستانهایی که به دنبال بهبود تبعیت از بهداشت دست در میان پرستاران هستند، پیامدهای عملی قابلتوجهی را ارائه میکند. برای ارزیابی اثربخشی استفاده از برنامه پرستار رابط کنترل عفونت جهت بهبود تبعیت از احتیاطات استاندارد تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.