ارزیابی ارتباط ابعادی دو ساختار آناتومیک جمجمه و دندان های کانین ماگزیلا در تعیین دقت تفکیک جنسیت در تصاویر توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی شکل
Abstract
مقدمه
تشخیص دقیق جنسیت گامی کلیدی در تعیین هویت مربوط به پزشکی قانونی می باشد. روش های بر پایه انسان شناسی و انالیز جمجه به کمک رادیولوژی می توانند با دقت بالایی در تعیین جنسیت مفید باشند. باتوجه به خصوصیات دندان ها و مقاومت بالای آن ها در برابر تغییر و هم چنین منحصر به فرد بودن سینوس فرونتال در افراد و خصوصیات قابل توجه فورامن مگنوم از جمله موقعیت آناتومیک محافظت شده این ساختار، این تحقیق با هدف بررسی و تعیین جنسیت باتوجه به این سه لندمارک و تلفیق نتایج مربوطه به کمک ابزار CBCT در جامعه ایرانی انجام گردید.
مواد و روش ها
در این مطالعه توصیفی-تحلیلی از 138 تصویرCBCT مراجعین به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی استفاده شد و تعیین جنسیت به کمک بررسی سه لندمارک آناتومیک انجام گرفت که شامل اندازه گیری محیط دندان های کانین ماگزیلا، سینوس فرونتال و فورامن مگنوم در یک جمعیت ایرانی می باشد. محیط اندازه گرفته شده جهت پیشگویی جنسیت با استفاده از داده های به دست امده از رگرسیون لجستیک استفاده شد. سطح معنا داری 005/ 0 P value< تعریف می گردد.
یافته ها:
نتایج نشان داد که اندازه محیط در هر سه لندمارک به صورت معناداری در مردان بزرگتر از زنان است و به ترتیب در دندان ها، سینوس فرونتال و فورامن مگنوم 95%، 86% و 94% پیشگویی صحیح جنسیت دارند. (005/ 0 P value<)
همچنین تلفیق نتایج حاصل از سه لندمارک قدرت پیشگویی را تا 100% بالا می برد.
(005/ 0 P value<)
نتیجه گیری
استفاده از محیط این سه لندمارک می تواند در تعیین جنسیت پزشکی قانونی کمک کننده باشد و تلفیق نتایج حاصل میتواند به صورت قابل اعتمادی قدرت پیشگویی جنسیت داشته باشد.