بررسی اپیدمیولوژیک و تعیین شیوع اختلالات روانپزشکی در کوهورت کارمندان در دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Abstract
اپیدمیولوژی مطالعه توزیع و تعیین کننده ها در بیماری هاست. شیوع و بروز بیماری ها را مطالعه و الگوی بیماری ها در یک جمعیت را مشخص می کند. اختلالات روانی در سرتاسر جهان شایع بوده و از معضلات پیچیده در نظام سلامت تلقی می گردند. مشکلات سلامت روان در جمعیت شاغلین نیز شایع است و نگرانی رو به رشدی را به دلیل تأثیرات احتمالی بر کارکنان و سازمانها و همچنین بر جامعه و اقتصاد باعث شده است. هدف از این مطالعه بررسی اپیدمیولوژیک و تعیین شیوع اختلالات روانپزشکی در کارمندان دانشگاه علوم پزشکی تبریز به منظور به دست آوردن اطلاعات ارزشمندی در زمینه برنامه ریزی های پیشگیری، در سطوح مختلف بوده است.
روش کار: از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی تبریز بر اساس معیار های ورود، دعوت به شرکت در مطالعه صورت گرفت. طی این مطالعه پرسشنامه CIDI توسط کارشناسان روان شناسی براساس پروتکل پر شد و آن دسته افرادی که نیاز به ارجاع به مشاور یا روانپزشک داشتند نیز ارجاع شدند. اطلاعات جمع آوری شده در نرم افزار SPSS 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: در مجموع 1540 نفر از کارکنان واجد شرایط مورد ارزیابی قرار گرفتند که 707 نفر مرد و 833 نفر زن بودند. در کارکنان بررسی شده 1/14 درصد اختلال اضطراب منتشر داشتند که در زن ها بیشتر بود و بین جنسیت و شیوع اختلال اضطراب منتشر ارتباط آماری معنادار وجود داشت. از این میان 9/3 درصد دچار بیماری وسواس بودند. و بین جنسیت و شیوع وسواس ارتباط آماری معنادار وجود نداشت. 5/12 درصد کارکنان اختلال افسردگی اساسی داشتند که در زن ها بیشتر بود و بین جنسیت و شیوع افسردگی اساسی ارتباط آماری معنادار وجود داشت، به طوری که از دیپلم تا لیسانس بیشتر میشد و سپس در فوق لیسانس و دکترا کاهش می یافت.