بررسی متیلاسیون پروموتور و سطح بیان ژن TNF-α در بیماران روماتیسم پالیندرومیک
Abstract
روماتیسم پالیندرومیک با حملات مکرر و نامنظم بدون تب، آرتریت، پری آرتریت مشخص میشود که در فواصل نامشخص رخ داده و به مدت چند ساعت تا چند روز طول میکشد. این بیماری در سیر خود به بیماری های روماتیسمی دیگر بخصوص آرتریت روماتویید تبدیل میشود. یکی از سایتوکاینهای مهم در فرایندهای التهابی که به عنوان سایتوکاین پیش التهابی میباشد، فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا (TNF-α) است. با توجه به مشخص نبودن نقش عوامل اپی ژنتیک در پاتوژنز روماتیسم پالیندرومیک هدف ما این است که مطالعه ای بر تاثیر فاکتورهای اپی ژنتیک بر روی بیان یکسری از ژنهای موثر در این بیماری انجام دهیم.
روش کار: پس از اخذ مجوزهای لازم اخلاقی از کمیتهی محترم اخلاق دانشگاه علوم پزشکی تبریز، یک مطالعهی تو صیفی-تحلیلی کاربردی، بر روی 15 بیمار با تشخیص روماتیسم پالیندرومیک،39 نفر بیمار مبتلا به آرتریت روماتویید و نیز 30 فرد سالم بهعنوان گروه کنترل انجام شد و سپس به روش فایکول سلول های تک هسته ای خون این بیماران جدا شده و DNA و RNA نمونه ها بر اساس پروتکل شرکت سازنده کیت استخراج و سپس با استفاده از تکنیک Real-time PCR میزان بیان ژن سنجیده و بین گروههای مطالعه مقایسه شد.
نتایج: در مجموع 84 نفر در این مطالعه مشارکت داشتند. 5 نفر(33.3%) از بیماران روماتیسم پالیندرومیک زن بودنددر حالیکه27 نفر(69.2%) از بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید زن بودند. در گروه کنترل نیز 20 بیمار (66.7%)زن بودند. سطح سرمی TNF-α ، در گروه روماتیسم پالیندرومیک 4.396±2.602در گروه آرتریت روماتوئید 1.073±0.616 و در گروه کنترل، 1.595±1.156 بود و اختلاف معناداری بین سطح TNF-α گروه کنترل و بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید دیده نشد (p>0.05)، اما تفاوت بین بیماران مبتلا به روماتیسم پالیندرومیک و گروه کنترل از نظر آماری معنی دار بود (p>0.05).