بررسی سیر تاریخی بیماری صرع
Abstract
مقدمه: بیماری صرع یکی از مهمترین بیماریها و مشکلات مربوط به مغز و اعصاب است. بسیاری از بیماران مجبور به زندگی با درد و عوارض دائمی و حتی ناتوانکنندۀ این بیماری میباشند. بیماری صرع نوعی بیماری انسدادی است که اندامها را تااندازهای از حس و حرکت بازمیدارد. این بیماری نزدیک به بیماری سکته است ولی خفیفتر از آن.
در این تحقیق به بررسی بیماری صرع از دیدگاه حکما طب سنتی و تاریخچه و علائم و راهکارهای درمانی و داروهای مورداستفاده برای این بیماری خواهیم پرداخت.
هدف: از این مطالعه بررسی دیدگاه طب سنتی در مورد بیماری صرع و علائم و نشانهها، انگیزهها و داروهای مورداستفاده و راهکارهای ارائهشده برای کاهش عوارض ناشی از این بیماری است.
روش:در این مطالعه مروری، منابع طب سنتی ایران از قبیل: ذخیره فی الطب، فردوس الحکمة، الحاوی، کامل الصناعة، هدایة المتعلمین فی الطب، قانون، بیان الطب و کفایة الطب و همچنین با استفاده از موتورهای جستجو بیماری صرع موردبررسی قرارگرفته است
یافتهها: بیماری صرع اکثراً از تشنجی سرچشمه میگیرد که آفتی بطن جلو مغز را در برگرفته و بهطور ناقص سدی را درراه نفوذ نیروی حس و حرکت در بطن جلو مغز به وجود آورد که بیمار را از بر خواستن و راست ایستادن بازمیدارد. پزشکان ایرانی در طول تاریخ پزشکی سدههای قبل بهخوبی این بیماری را تعریف و بهصورت علمی به شناخت و درمان بیماری صرع پرداختهاند.
درمانهای ارائهشده شامل دستورات غذایی و اصلاح سبک زندگی و رعایت اصول حفظالصحه، تدبیر غذایی و استفاده از داروهای خوراکی و موضعی و در انتها پاکسازی بدن از اخلاط فاسد با حجامت و فصد است.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به دستاوردهای علمی و راهکارهای ارائهشده برای این بیماری در متون طبی، امید است به روشهای مناسبی جهت ارزیابی و درمان و کاهش عوارض بیماری صرع برسیم.