توسعه روش استخراج فاز جامد پخشی بر پایه نانو پیازهای کربنی و کاربرد آن در استخراج برخی از آفتکشهای پرکاربرد از نمونههای میوه و سبزیجات و اندازهگیری آنها با کروماتوگرافی گازی مجهز به دتکتور یونیزاسیون شعلهای
Abstract
مقدمه: سلامت مواد غذایی یکی از مهمترین مسائل جهان است. استفاده از آفتکشها، به منظور مبارزه شیمیایی با آفات، یکی از روشهای شناخته شده در کنترل آفات مواد غذایی میباشد. استفاده بی رویه از آفتکش ها، منجر به انتقال به زنجیره غذایی انسانها شده است. به همین دلیل اندازهگیری باقیمانده آفتکشها در محصولات کشاورزی حائز اهمیت میباشد. کنترل باقیمانده آفتکشها عمدتآً با روشهای کروماتوگرافی به ویژه کروماتوگرافی گازی (GC) انجام میشود. هدف: هدف از این مطالعه توسعه روش استخراج فاز جامد پخشی، جهت آنالیز میزان باقیمانده آفتکشها در نمونههای میوه و سبزیجات بر پایه نانوپیازهای کربنی با کروماتوگرافی گازی مجهز به دتکتور یونیزاسیون شعلهای است. روش کار: در این مطالعه به منظور استخراج آفتکشهای مورد مطالعه از روش استخراج فاز جامد پخشی برپا نانو پیازهای کربنی استفاده شد. مقدار مناسبی از جاذب به داخل حجم مناسبی از محلول آزمایشی حاوی آفتکشها منتقل شد و مخلوط ورتکس گردید. سپس مخلوط حاصل سانتریفوژ شد و فاز رویی مخلوط دور ریخته شد. حجم مناسبی از حلال بر جاذب اضافه شد و آنالیت های جذب شده به سطح جاذب به کمک ورتکس شسته شدند. مخلوط حاصل مجدداً سانتریفوژ شد و سپس جدا شد. آنالیتها با حلال استخراجکننده مخلوط شدند و روش DLLME اجرا شد. پس از سانترفیوژ جهت آنالیز به دستگاه کروماتوگرافی گازی تزریق شد. یافتهها: تحت شرایط بهینه استخراج، مقادیر حد تشخیص و کمی بودن به ترتیب در محدوده 5/0 تا 6/1 و 8/1 تا 4/5 نانوگرم بر میلیلیتر، فاکتور تغلیظ 350 تا 416 و راندمان استخراج 70 تا 82 درصد بدست آمدند. نتیجه گیری: آنالیز نمونهها با روش پیشنهادی، نشان داده که خوشبختانه نمونهها عاری از آنالیتهای مورد مطالعه بودند. حدود تشخیص و کمی بودن پایین روش پیشنهادی امکان آنالیز مقادیر کم از آفتکشهای مورد مطالعه در نمونههای انتخاب شده را فراهم مینماید.