بررسی سطح آگاهی، نگرش و عملکرد پزشکان، پرستاران و بیماران مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان امام رضای شهر تبریز در مورد طب مکمل و جایگزین
Abstract
علیرغم اقبال روز افزون به استفاده از طب سنتی توسط بیماران، اقبال چندانی از طرف پزشکان برای استفاده از این روش¬ها در درمان بیماران وجود ندارد که می¬تواند ناشی از نگرانی هایی باشد که به علت فقدان شواهد علمی، کمبود اطلاعات و نبود آموزش کافی در مورد کارایی این روش ها باشد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی میزان آگاهی و نگرش پزشکان و پرستاران و بیماران در مورد طب سنتی و مکمل و نیاز به آموزش در این زمینه بود.
روش کار: این مطالعه به صورت یک بررسی مقطعی با استفاده از پرسشنامه (ساخته شده توسط محقق) دربیماران مراجعه کننده به بخش اورژانس و پزشکان و پرستاران شاغل در بخش اورژانس بیمارستان امام رضا میباشند. در گام اول، واژههای معادل آگاهی، نگرش و عملکرد در خصوص طب سنتی از طریق بررسی متون و مراجع استخراج شد و پرسشنامه ای با تایید روایی و پایایی آماده شد. سپس در اختیار بیماران، پزشکان و پرستاران قرار گرفت و به صورت مصاحبه تکمیل شد.
یافته ها: در این مطالعه پرسشنامه توسط ۵۰ پزشک، ۷۰ پرستار و ۳۰۰ بیمار تکمیل شد. میزان اطلاع از کاربرد و نقش طب سنتی و مکمل در درمان بیماریها به صورت امتیاز بندی لیکرت از نمره ۰ (اصلا) تا ۴ (خیلی زیاد) نمره دهی شد و میانگین پزشکان ۰/۱ ± ۶/۱ ، پرستاران ۷/۰± ۴/۱ و بیماران ۸/۰± ۵/۱ بدست آمد به طوری که بیشتر شرکت کنندگان سطح اطلاع خود را در حد "تا حدودی" گزارش کرده بودند. بیشتر پزشکان منبع اطلاعات خود را اینترنت (۴۰%) منابع علمی (۳۸ %) و دوست و فامیل (۲۴%) ذکر کرده بودند. صرفا ۱۳ پزشک (۲۶%) گزارش کردند که از حداقل یکی ازفرمهای طب مکمل و جایگزین(طب سنتی) برای خود استفاده کرده بودند. بیشتر پرستاران منبع اطلاعات خود را دوست و فامیل (۱/۴۷%) و اینترنت (۷/۳۵%) ذکر کرده بودند. تعداد ۴۰ نفر از پرستاران (۱/۵۷%) گزارش کردند که از حداقل یکی از فرمهای طب مکمل و جایگزین(طب سنتی) برای خود استفاده کرده بودند. بیشتر بیماران منبع اطلاعات خود را دوست و فامیل (۷/۵۰ %) و اینترنت (۳/۳۳ %) ذکر کرده بودند(جدول ۹-4). تعداد ۲۰۳ نفر از بیماران (۷/۶۷ %) گزارش کردند که از حداقل یکی از فرمهای طب مکمل و جایگزین(طب سنتی) برای خود استفاده کرده بودند. در آنالیز تحلیلی ارتباطی بین اعتقاد به طب سنتی/مکمل با میزان مذهبی بودن فرد نبود (۳۵۱/۰ = p).