اثر مکمل اسیدهای چرب امگا 3 بر پروستاگلاندین E2 و آروماتاز P450 رحمی در بیماران مبتلا به لیومیوما
Abstract
لیومیومای رحمی یکی از شایع¬ترین ضایعات توموری در سیستم تولید مثلی زنان می¬باشد. استروژن و پروستاگلاندین E2 از مهمترین علل و فاکتورهای درگیر در شروع و پیشرفت ضایعات لیومیوما می¬باشد. همچنین آروماتاز P450 که مهمترین آنزیم در مسیر سنتز استروژن می¬باشد، نقش مهمی در ایجاد و رشد لیومیومای رحمی دارد. اسیدهای چرب امگا ۳ (Ѡ3) از فاکتورهای مهم در کاهش و مهار التهاب و همچنین تولید پروستاگلاندین¬های التهابی می¬باشد. بنابراین در مطالعه حاضر اثر مکمل اسیدهای چرب امگا 3 بر پروستاگلاندین E2 و آروماتاز P450 رحمی در بیماران مبتلا به لیومیوما مورد بررسی قرار گرفت.
روش کار: در مطالعه حاضر 10 زن مبتلا به لیومیومای رحمی (گروه مورد) و 10 زن سالم (گروه کنترل) مورد بررسی قرار گرفت. در یک روز یکسان از سیکل قاعدگی، نمونه برداری از مایع رحمی و بافت اندومتریوم با استفاده از روش پایپل بیوپسی انجام شد. اندازه و تعداد ضایعات در هر بیمار توسط سونوگرافی مورد بررسی قرار گرفت. سطح پروستاگلاندین E2 در مایع رحمی با استفاده از روش الایزا مورد بررسی قرار گرفت. همچنین میزان بیان ژن¬ کد کننده پروستاگلاندین E2 (COX-2) و ژن کد کننده آروماتاز P450 (CYP-19) در نمونه¬های بافتی تهیه شده با استفاده از روش مولکولی Real-Time PCR بررسی شد. سپس افراد گروه مورد بمدت 3 ماه با کپسول ژلاتینی امگا 3 با دوز هزار میلی گرم تیمار شدند. پس از مصرف امگا 3، مجدداً اندازه و تعداد ضایعات، سطح پروستاگلاندین E2 و میزان بیان ژن¬های COX-2 و CYP-19 مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت داده¬های بدست آمده با استفاده از آنالیز آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: براساس نتایج بدست آمده، سطح پروستاگلاندین E2 و بیان ژن¬های COX-2 و CYP-19 در افراد گروه کنترل بطور معنی داری بیش از افراد گروه مورد بود. مصرف امگا 3 در برخی از بیماران موجب کاهش جزئی در اندازه یا تعداد ضایعات لیومیوما شد. سطح پروستاگلاندین E2 و همچنین بیان ژن COX-2 کاهش معنی داری در گروه مورد پس از مصرف امگا 3 نشان داد. با این حال مصرف امگا 3 تأثیر معنی¬داری بر روی میزان بیان ژن نشان CYP-19 نداد.