بررسی اثر مکمل پیپرین بر شاخص های انتروپومتریک، یافته های اولتراسونوگرافیک، پارامترهای بیوشیمیایی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی
Abstract
با توجه به شیوع بالای بیماری کبد چرب در جامعه ما و افزایش روز افزون افراد مبتلا به آن و از طرفی عدم وجود هیچ گونه مطالعه ای در بررسی اثرات پیپرین در درمان بیماران مبتلا به کبد چرب، این مطالعه در جهت بررسی اثرات پیپرین بر روی بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی طراحی گردید.
روش کار: پس از تایید طرح و کسب مجوز کمیته اخلاق و ثبت طرح در مرکز کارآزمایی بالینی، توضیح کامل شرایط مطالعه برای بیماران و اخذ رضایت آگاهانه،64 بیمار مبتلا به کبد چرب گرید 2 (افزایش متوسط در اکوژنیسیته کبد با اختلال خفیف در دیافراگم و بردر های عروق داخل کبدی ) و گرید 3 (افزایش شدید اکوژنیسیته با اختلال مشخص در نمای دیافراگم و بردر عروق داخل کبدی و قسمت پشتی لوب راست کبدی) بر اساس یافته های اولتراسونوگرافیک و سطح خونی ALT بیش از 1.5 برابر حداکثر میزان نرمال، در دو گروه مورد و شاهد وارد مطالعه شدند. به گروه مداخله به مدت 12 هفته در کنار درمان های معمول دارویی و غیردارویی، کپسول پیپرین با دوز 5 میلی گرم در روز بصورت تک دوز که عصاره فلفل می باشد، تجویز شده و به گروه کنترل، پلاسبو داده شد. مطالعه بصورت دو سوکور بوده و پزشک و بیماران هر دو در مورد نوع دارو (کپسول پیپرین یا پلاسبو) اطلاع نداشتند. متغییرهای مورد بررسی شامل یافته های دموگرافیک سن، جنس، قد، وزن، شاخص توده بدنی، دور کمر، دور باسن، دور گردن، بیماری های زمینه ای شامل دیابت، پرفشاری خون سیستولیک و دیاستولیک، یافته های آزمایشگاهی و یافته های سونوگرافیک بود. بعد از جمع آوری داده ها،اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss16 با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل و تی زوج تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: در بررسی تاثیر پیپرین بر روی شاخص های انتروپومتریک نتایج نشان داد تفاوت آماری معنی دار بعد از 12 هفته مداخله در بین دو گروه دیدن نشد. میزان گرید اولتراسونوگرافیک کبد چرب گروه مداخله کمتر از گروه کنترل بود که نشان دهنده تاثیر مثبت مصرف پیپرین می باشد . میزان ALT(0.000)، AST(0.01)، TG (0.000)، HDL(0.04)، LDL(0.01)، GGT (0.01)، NFS (0.000)، Fatty liver index(0.000) و FIB(0.000) بین دو گروه مطالعه تفاوت معنی دار داشت به طوریکه که در گروه مداخله میزان HDL افزایش و سایر متغییر های مذکور کاهش پیدا کرده بود. میزان گرید کبد چرب بعد از مطالعه تفاوت معنی دار بین دو گروه داشت به طوری که با استفاده از آزمون تی دو گروه مستقل اختلاف معنی دار بین میانگین بعد عملکرد جسمانی در دو گروه وجود داشت و میانگین عملکرد جسمانی در گروه مداخله به طور معنی داری از گروه کنترل بیشتر بوده است(0.03= P). هم چنین میانگین بعد درد جسمی در گروه مداخله کمتر از گروه کنترل بود(0.01= P).