بررسی ارزش پیشگوییکننده مارکرهای غیرتهاجمی در تشکیل و شدت ترومبوز ورید پورت در افراد سیروتیک
Abstract
انسداد ورید پورت بهوسیله ترومبوز بهطور تیپیک در بیماران سیروتیک اتفاق میافتد. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارزش پیشگوییکننده مارکرهای غیرتهاجمی در تشکیل و شدت ترومبوز ورید پورت در افراد سیروتیک بود.
مواد و روشها: اﯾﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﯾﮏ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ مقطعی ﺑﻮد و جمعیت هدف شامل کلیه افراد سیروتیک بستری در بخش گوارش (با سابقهی بستری در این بخش) و کلیه افراد سیروتیک مراجعهکننده به کلینیک گوارش بیمارستان امام رضا (ع) در سال 99 بود. حجم نمونه در این مطالعه، 126 نفر محاسبه شد. شیوه نمونهگیری در این مطالعه بهصورت در دسترس بود. سیر آزمایشات عملکرد کبدی از زمان تشخیص سیروز تا زمان ایجاد ترومبوز ورید پورت یادداشت شد. در نهایت، افراد به دو گروه افراد سیروتیک با ترومبوز ورید باب و افراد سیروتیک فاقد ترومبوز تقسیم شدند. این مارکرهای غیرتهاجمی بهدستآمده از نمونهی خون بیماران (INR، PT، PTT، Platelet و Albumin) یادداشت و سپس بین افراد سیروتیک با ترومبوز ورید باب و افراد سیروتیک فاقد ترومبوز جهت تعیین ارزش پیشگویی در تشکیل ترومبوز ورید پورت، مقایسه و تحلیل شد.
یافتهها: در این مطالعه، میانگین (انحراف معیار) سن در دو گروه بیماران سیروتیک مبتلا به ترومبوز وریدی و افراد سیروتیک غیر مبتلا به ترومبوز وریدی به ترتیب 82/58 (8/15±) و 13/58 (3/12±) سال بود. در این مطالعه، از بین متغیرهای سن و جنسیت و نتیجه سونوگرافی، تنها ریکانالیزاسیون در گروه بیماران سیروتیک مبتلا به ترومبوز وریدی بهطور معنادار بیشتر از گروه سیروتیک غیر مبتلا به ترومبوز وریدی بود (P-value<0.001). همچنین از میان فاکتورهای خونی، متغیرهای PT (P-value=0.003) و INR (P-value=0.035) در گروه بیماران سیروتیک غیر مبتلا به ترومبوز وریدی بهطور معنادار بیشتر از گروه سیروتیک مبتلا به ترومبوز وریدی بود؛ از سوی دیگر متغیر Albumin در گروه بیماران سیروتیک مبتلا به ترومبوز وریدی بهطور معنادار بیشتر از گروه سیروتیک غیر مبتلا به ترومبوز وریدی بود (P-value=0.001). از میان فاکتورهای خونی در پیشبینی تشکیل ترومبوز وریدی در افراد سیروتیک، متغیرهای Albumin (P-value=0.001)، PT (P-value=0.001) و INR (P-value=0.023) بهطور معنادار به ترتیب بیشترین قدرت پیشبینی تشکیل ترومبوز وریدی را داشتند. نقطه برش بهینه متغیر PT در پیشبینی تشکیل ترومبوز وریدی در افراد سیروتیک، 35/17 بود که حساسیت و اختصاصیت در این نقطه به ترتیب 68 درصد و 67 درصد و شاخص یودن نیز 35/0 بود. همچنین نقطه برش بهینه متغیر INR در پیشبینی تشکیل ترومبوز وریدی در افراد سیروتیک، 52/1 بود که حساسیت و اختصاصیت در این نقطه به ترتیب 62 درصد و 56 درصد و شاخص یودن نیز 18/0 بود. نقطه برش بهینه متغیر Albumin در پیشبینی تشکیل ترومبوز وریدی در افراد سیروتیک، 45/3 بود که حساسیت و اختصاصیت در این نقطه به ترتیب 84 درصد و 54 درصد و شاخص یودن نیز 38/0 بود.