بررسی تطبیقی بکارگیری عبارات و اصطلاحات آمیخته با تبعیض سنی و القاکنندهی نگرش منفی به سالمندان در مجلات تخصصی
Abstract
هدف مطالعه: هدف از پژوهش حاضر تحلیل انتقادی مجلات منتخب تخصصی سالمند ازلحاظ بکار بردن اصطلاحات و عبارات آمیخته با تبعیض سنی و القاکنندهی نگرش منفی به سالمندی است.
مواد و روشها: در پژوهش حاضر از روش کیفی در چهارچوب تحلیل انتقادی گفتمان مبتنی بر رویکرد فرکلاف استفاده گردید. جهت تحلیل انتقادی و بررسی تطبیقی، اصطلاحات آمیخته با تبعیض سنی از بررسی متون منابع علمی استخراج و چکلیست اصطلاحات آمیخته با تبعیض سنی تدوین گردید. دیدگاه متخصصین مرتبط با حوزهی سالمندی در ارتباط با اصطلاحات آمیخته با تبعیض سنی اخذ و متون نوشتاری مقالات مجلات منتخب تخصصی سالمند (در سال2020؛ مجله سلامت سالمندان و مجله سالمندی استرالیا) ازلحاظ بکار بردن اصطلاحات آمیخته با تبعیض سنی بر اساس چکلیست ارائهشده تحلیل گردید.
یافته ها: با مرور متون منابع علمی و با بهرهگیری از دیدگاه صاحبنظران، 35 اصطلاح آمیخته با تبعیض سنی جهت تحلیل انتقادی مجلات مورد تائید نهایی قرار گرفت. در اکثر مطالعات تأکید به عدم استفاده از اصطلاحات old، elderly،aged در مجلات تخصصی سالمند شده بود. تحلیل انتقادی مجلات منتخب نشان داد در کل از 22 تعداد مقاله بررسیشده مجله سلامت سالمندان یزد، 22 اصطلاح آمیخته با تبعیض سنی استخراج گردید که بیشترین فراوانی مربوط به اصطلاح elderly بود و در مقابل از بین 154 تعداد مقاله بررسیشده مجله سالمندی استرالیا 18 اصطلاح آمیخته با تبعیض سنی استخراج گردید که بیشترین فراوانی مربوط به اصطلاح aged بود.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن است که اصطلاحات آمیخته با تبعیض سنی در گفتمان مجلات منتخب تخصصی سالمند (در سال 2020؛ مجله سلامت سالمندان و مجله سالمندی استرالیا) از بسامد زیادی برخوردار است و در غالب مقالات مجلات منتخب سالمند انعکاس یافته است، بدیهی است با توجه به نفوذ و گسترش زبان مبتنی بر تبعیض سنی میتوان با بهرهگیری از نتایج مطالعه حاضر جهت اصلاح گفتمان مجلات تخصصی سالمند و کمک به امر بازیابی جایگاه به مخاطره افتادهی سالمندان همت گماشت.