ارتباط بین یافته های سیتولوژیک در پاپ اسمیر بیماران با ASCUS، LSILو HSIL، با زیرگروه های ویروس پاپیلومای انسانی
Abstract
سرطان دهانه رحم توسط ضایعات پیش سرطانی درمان نشده و به موقع تشخیص داده نشده ایجاد می شود. ضایعات پیش سرطانی سرویکس به 4دسته تقسیم میشوند:CIN grade1,2,3 وکارسینومای درجا وآدنوکارسینومای درجا که تمام این مراحل می توانند به صورت خود به خودی پیشرفت و یا پسرفت کنند. طبق سیستم Bethesda،CIN1 بعنوان LSILو CIN2، CIN3وکارسینومای درجا بعنوان HSIL شناخته می شوند. فاز های پیش سرطانی پس از عفونت مداوم با انواع High risk ویروس HPV به سمتSCC و آدنوکارسینوما گردن رحم پیشرفت می کنند. ساب تایپ های ویروس HPV به دو گروه high risk و low risk تقسیم می شود. تشخیص زودرس سرطان سرویکس و دیسپلازی اهمیت بالایی دارد، نه تنها از جهت افزایش طول عمر بلکه از نظر حفظ باروری نیز اهمیت بسزایی دارد. اخیرانتایج نشان داده است غربالگری همزمان با دو تست سیتولوژی و تست HPV تاثیر بیشتری در تشخیص دارد. با این حال تا کنون مطالعاتی در رابطه با شیوع انواع ساب تایپ های ویروس پاپیلومای انسانی، در انواع ضایعات بررسی نشده است.به همین جهت هدف از مطالعه حاضر تعیین انواع ساب تایپ های رایج ویروس پاپیلومای انسانی در هر یک از ضایعات ASCUS ،LSIL ، HSIL می باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه بررسی مقطعی تمام بیماران مراجعه کننده به آزمایشگاه پاتولوژی دکتر دسترنج در تبریز که تحت غربالگری با پاپ اسمیر قرار گرفته اند و تست پاپ اسمیر آن ها مطابق با ترمینولوژی سیستم گزارش Bethesda دارای Epithelial cell abnormality بوده است، مورد بررسی قرار گرفت. موارد abnormal بر اساس ترمینولوژی سیستم Bethesda به سه گروه ASCUS، LSIL، HSIL، تقسیم شد. سپس نتایج ساب تایپینگ ویروس HPV همه بیماران فوق بررسی شد. اطلاعات مطالعه از پرونده بالینی بیماران استخراج شده است. ارتباط آماری بین یافته ها مورد مطالعه قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار spss تفسیر و گزارش شد.
نتایج: در نمونه های مثبت هر یک از ضایعات، فراوانی تایپهای Low risk و High risk به این شرح می باشد: در ضایعات ASCUS، در 86/42 درصد از نمونه ها تایپهای Low risk و در 19/76 درصد از نمونه ها تایپهای High risk مشاهده شدند. بیشترین فراوانی مربوط به ساب تایپ نوع 16 با 86/42 درصد فراوانی و سپس ساب تایپ نوع 11 با 81/23 درصد فراوانی بود. در ضایعات LSIL ، در 86/42 درصد از نمونه ها تایپهای Low risk و در 33/83 درصد از نمونه ها تایپهای High risk مشاهده شدند. بیشترین فراوانی مربوط به ساب تایپ نوع 6 با 95/30 درصد فراوانی و سپس ساب تایپ نوع 16 با 81/23 درصد فراوانی بود. در ضایعات HSIL ، در 100 درصد از نمونه ها تایپهای Low risk و در 50 درصد از نمونه ها تایپهای High risk مشاهده شدند. سه نوع ساب تایپ 16و6و87 با فراوانی مشابه وجود داشت.