بررسی تاثیر مدیتیشن برمیزان اضطراب و درد دربیماران تحت درمان جراحی ایمپلنت به همراه پیوند استخوان
Abstract
اضطراب یکی از دلایل مهم پرهیز افراد از مراجعه به دندانپزشکی بوده که در دراز مدت از میزان بهداشت دهان و دندان و نیز کیفیت زندگی فرد می کاهد. از سوی دیگر اضطراب در مراجعان و تکرار آن در معاینه بیماران بر کارایی دندانپزشکان نیز تاثیر می گذارد. مطالعات مختلفی در زمینه تاثیر موسیقی بر میزان درد و اضطراب بیماران تحت جراحی های ایمپلنت قرارگرفته است. در این مطالعه هدف ترکیب مدیتیشن و موسیقی درمانی و بررسی تاثیر آن بر معیارهای مذکور می باشد.
مواد و روشها
تعداد 28 بیمار نیازمند جایگزینی دندان با ایمپلنت با استفاده از پیوند استخوان با مواد آلوگرافت و ممبران (GBR) به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول به مدت نیم ساعت قبل و حین جراحی در معرض تکنیک های مدیتیشن و شنیدار موسیقی آلفا قرار گرفتند. گروه دوم گروه کنترل بوده و تحت هیچ کدام از تکنیک های مذکور قرار نگرفتند. میزان درد توسط مقیاس VAS بعد از جراحی و اضطراب توسط پرسشنامه ی اشپیل برگر قبل و بعد از جراحی ارزیابی شد. همچنین میزان فشار خون سیستولیک، دیاستولیک، ضربان قلب و سطح اکسیژن خون قبل و بعد از انجام عمل جراحی اندازه گیری شد. به منظور مقایسه میزان درد بین دو گروه از آنالیز یو من ویتنی و برای مقایسه میزان اضطراب بین دو گروه از آنالیز کواریانسANOVA استفاده شد (P value < 0/005).
نتایج
مقایسه ی میزان درد بین گروه ها نشان داد که درک درد به طور معناداری بعد از انجام مدیتیشن کاهش می یابد (P value < 0/005). همچنین میزان فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و ضربان قلب به طور معناداری در گروه مداخله کمتر از گروه کنترل بود (P value < 0/005). با این وجود سطح اکسیژن خون در دو گروه تفاوت معناداری نداشت (P value = 0/193).
نتیجه گیری
مدیتیشن قبل از انجام جراحی های پیچیده ی ایمپلنت و گوش دادن به موسیقی آلفا در حین جراحی به کاهش سطح اضطراب و درک درد کمک می کند. همچنین متعاقب مدیتیشن میزان فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و ضربان قلب کاهش می یابد.