ارزیابی و مقایسه فاصله اپکس رادیوگرافیک مولر اول و دوم مندیبل تا سقف کانال اینفریور آلوئولار در تصاویر پانورامیک و CBCT
Abstract
کانال اينفریورآلوئولار منديبل به دلیل حساسیت آن به آسیب ديدگی در طی عمل هاي جراحی درگیرکننده فک پايین مانند درمان با ایمپلنت و یا خارج کردن مولرها از نظر بالینی بسیار مهم است که بررسی آناتومی آن بر اساس روشهاي تصوير برداري امري ضروري است. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی و مقایسه فاصله اپکس رادیوگرافیک مولر اول و دوم مندیبل تا سقف کانال اینفریور آلوئولار در تصاویر پانورامیک و CBCT بود.
مواد و روشها
در این مطالعه ی توصیفی – مقطعی از آرشیو بیماران مراجعه کننده به دانشکده ی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، تصاویر پانورامیک و CBCT 100 دندان مولر اول و دوم فک پایین در 44بیمار (هر دو ریشه ی مزیال و دیستال) که همزمان تهیه شده بود انتخاب شد. در هر دو نوع تصویر انتهایی ترین اپکس مولر اول و دوم مندیبل تا سقف کانال اینفریور آلوئولار اندازه گیری شد. تصاویر توسط دو مشاهده گر (رادیولوژیست فک و صورت و دانشجوی سال آخر آموزش دیده) مورد بررسی قرار گرفت. داده ها توسط نرم افزار SPSS 20 و آزمونهای اماری تی تست تحلیل شد.
نتایج
تصاویر CBCT و پانورامیک 100 دندان (38 درصد مولر اول و 62 درصد مولر دوم) هر دو ریشه ی مزیال و دیستال متعلق به 44 بیمار، در دو سمت راست و چپ دهان بررسی شد. فاصله اپکس مولر اول و دوم مندیبل تا سقف کانال اینفریور آلوئولار در ریشه های مزیالی و دیستالی هر دو سمت، در تصویربرداری CBCT با پانورامیک اختلاف معنی داری نداشت.
نتیجه گیری
اختلاف معنی داری بین تصاویر CBCTو پانورامیک در نشان دادن فاصله اپکس مولر های اول و دوم مندیبل تا سقف کانال اینفریور آلوئولار وجود ندارد.