بررسی تاثیر دفعات پخت بر استحکام باند برشی بین کور زیرکونیا و پرسلن های مختلف
Abstract
مقدمه: برای دستیابی به کانتور، رنگ و زیبایی بهتر رستوریشن های زیرکونیا- پرسلن نیازمند دفعات پخت متعدد هستیم، اما هیچ منبع علمی در ارتباط با تعداد دقیق دفعات پخت مورد نیاز برای دستیابی به یک رستوریشن مطلوب وجود ندارد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر دفعات پخت متعدد بر استحکام باند برشی بین کور زیرکونیا و انواع مختلف پرسلن بود.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی، 54 نمونه از دیسک های زیرکونیایی (برند Rainbow,Dentium,Gennossco.Korea) تهیه گردید. نمونه ها را به سه گروه کلی تقسیم، و برای هر گروه، از یک نوع پرسلن با برند متفاوت Vita VM9, Vita Zahnfabric, Germany، GC Initial Zr-Fs, Japan و Noritake CERABIEN ZR, Japan استفاده کردیم. سپس هر یک از این سه گروه، هنگام پخت پرسلن به سه زیرگروه تقسیم شده و به ترتیب، 1 ،3 و 5 بار متحمل فرآیند پخت شدند. به منظور مقایسه استحکام باند برشی بین کور زیرکونیا و پرسلن های مورد مطالعه در دفعات پخت مختلف، از آنالیز واریانس یک طرفه و یا معادل نانپارامتریک آن، از آزمون کروسکال والیس استفاده شد. جهت مقایسه استحکام باند برشی بین تمامی گروه ها از آزمون آنالیز واریانس دو طرفه استفاده شد. سطح معنی داری05/0p< در نظر گرفته شده و آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.
نتایج: نتایج آنالیز واریانس دو طرفه نشان داد که اثر نوع پرسلن بر استحکام باند برشی معنی دار بود(001/0p-value<)، به طوری که میانگین استحکام باند برشی در پرسلن GC Initial بیشترین مقدار و در پرسلن Noritake CZR کمترین مقدار بود. نتایج آزمون تعقیبی توکی نشان داد که اختلاف میانگین استحکام باند برشی بین هر جفت پرسلن از نظر آماری معنی دار بود(001/0p-value<). نتایج آنالیز واریانس دو طرفه نشان داد که اثر تعداد دفعات پخت بر استحکام باند برشی از نظر آماری معنی دار بود (001/0p-value<)، به طوری که استحکام باند برشی در یک بار پخت کمترین مقدار(92/101 +12/678) و در پنچ بار پخت بیشترین مقدار(39/135+51/949) را داشت. میانگین + انحراف معیار استحکام باند برشی در 3 بار پخت برابر با 03/121 + 95/807 بود.
نتیجه¬گیری: با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه، می توان نتیجه گرفت که استحکام باند برشی بین کور زیرکونیا و پرسلن ونیر شونده، با افزایش دفعات پخت افزایش می یابد. همچنین نوع پرسلن بر استحکام باند زیرکونیا-پرسلن تاثیرگذار است.