اپیدمیولوژی سندرم متابولیک در جمعیت آذر کوهورت
Abstract
تفاوت در بروز و توزیع ریسک فاکتورها در بین زنان و مردان تنها با در نظر گرفتن ژنتیک، جغرافیا و شیوه زندگی متفاوت در مناطق مختلف قابل توجیه است. این واریانس گسترده لزوم انجام مطالعات منطقه ای را هر چه بیشتر نشان می دهد؛ بنابراین با توجه به این ضرورت و با درنظر گرفتن اینکه کوهورت آذر یکی از مطالعات کوهورت شروع شده در کشور می باشد که برای مشخص کردن بهتر تفاوت ها و شباهت های بیماری ها با سایر جمعیت ها برنامه ریزی شده است بر آن شدیم با استفاده از داده های این کوهورت در فاز بیمارگیری (enrollment) اپیدمیولوژی سندرم متابولیک را در این جمعیت مشخص کنیم.
روش کار: این مطالعه از نوع مقطعی بوده که در طی سال 1399 با بررسی پرونده ثبت شده در کوهورت آذر ( 15000 پرونده) در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. اطلاعات لازم از پرونده بیماران در رابطه با شیوع سندرم متابولیک با بررسی سن، جنس، سطح تحصیلات، وضعیت شغلی، وضعیت تاهل، شاخص توده بدنی نتایج آزمایشات قند خون ناشتا، پروفایل لیپیدی ناشتا، CBC (شمارش کامل سلولهای خونی)، کراتینین و در فرم های مربوطه ثبت شده و از اطلاعات آنان جهت بررسی ارتباط با متغیرهای دموگرافیک استفاده شد. سندرم متابولیک براساس معیار ATP III تعریف شده و داده های مربوطه در نرم افزار آماری SPSS وارد شده و با آزمون های آماری توصیفی و استنباطی در سطح معناداری کمتر از 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها : شیوع سندرم متابولیک در این مطالعه برابر 34 درصد بود؛ در مقایسه تک متغیره بین گروه افراد گروه غیر مبتلا به سندرم متابولیک با گروه افراد مبتلا به سندرم متابولیک شاخص های جنسیت مرد (001>0 P=)، افراد متاهل (001>0 P=) و فعالیت فیزیکی (001>0 P=) حالت پیشگیرانه داشته اما سابقه مصرف
سیگار(001>0 P=)، تعداد بارداری منجر به تولد بیشتر یا مساوی 4 (001>0 P=)، سابقه بیماری قلبی (001>0 P=) و شاخص توده بدنی بالای 25 (001>0 P=) علت سندرم متابولیک در جمعیت کوهورت آذر بوده اند. همچنین در آنالیزهای چند متغیره اضافه وزن و چاقی و سابقه بیماری های قلبی پیش گویی کننده های سندرم متابولیک بودند.