تأثیر مکمل یاری گلوکونات روی بر بیان ژنی و سطحی TLR2 و TLR4، سطح سرمی TNFα، کیفیت زندگی و فعالیت بیماری در بیماران مبتلا به سندرم بهجت: کارآزمایی بالینی تصادفی کنترلدار دوسوکور
Abstract
چکیده فارسی
مقدمه: گیرندههای شبه تول (TLR) 2 و 4 در بیماریزایی سندرم بهجت نقش دارند. همچنین روی بهعنوان یکی از عوامل تنظیمکنندههای سیستم ایمنی به طور بالقوه میتواند بر مدیریت سندرم بهجت مؤثر باشد. مطالعه حاضر باهدف بررسی اثر مکمل گلوکونات روی بر بیان TLR-2/4 و تظاهرات بالینی سندرم بهجت انجام شد.
مواد و روش¬ها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور با دارونما، 50 بیمار مبتلا به سندرم بهجت به مدت 12 هفته به طور تصادفی در دو گروه گلوکونات روی (30 میلیگرم در روز روی المنتال) یا دارونما (با طراحی مشابه ولی دارای میکروکریستالین سلولز بهجای روی) قرار گرفتند. قبل و بعد از مداخله، میزان بیان ژنی TLR2 و TLR4 در لکوسیتها با روش واکنشهای زنجیرهای پلیمریزاسیون بلادرنگ (Real-time PCR)، میزان بیان سطحی این پروتئینها در لکوسیتها با روش فلوسایتومتری، سطح سرمی روی با روش جذب اتمی و فاکتور نکروز تومور -α (TNF-α)با روش الایزا، کیفیت زندگی با پرسشنامه، معیارهای تنسنجی با دستگاههای استاندارد و فشارخون با دستگاه فشارسنج در بیماران مورد بررسی قرار گرفت. فعالیت بیماری بهجت با استفاده از معیار ایرانی فعالیت پویای بیماری غیرچشمی بهجت (IBDDAM)، فرم فعالیت فعلی بیماری بهجت(BDCAF) و شاخص کل فعالیت التهابی (TIAI) در مراحل قبل و بعد از مداخله با پرسشنامههای تخصصی توسط متخصص روماتولوژی مورد بررسی قرار گرفت. اندازه اثر بین دو گروه با استفاده از تحلیل کوواریانس مقایسه شد.
یافته¬ها: کاهش معنیداری در بیان ژنی TLR2 (038/0=p)، بیان سطحی این پروتئین (034/0=p) و نمره IBDDAM غیر چشمی (046/0=p) در گروه روی در مقایسه با دارونما در نقطه پایانی مشاهده شد. سطح سرمی روی به طور معنیداری در گروه روی افزایش یافت (001/0>p). مکمل روی به طور معنیداری سطح بیان ژنی (028/0=p) و پروتئین سطحی TLR4 (012/0= p) را در آنالیز درونگروهی کاهش داد. بااینحال، این کاهش در مقایسه با گروه دارونما معنیدار نبود. مقایسه افراد بین دو گروه در ابتدا و انتهای مطالعه نشان داد که مکمل روی بر سطح سرمی TNF-α، BDCAF، TIAI، کیفیت زندگی، معیارهای آنتروپومتریک و فشارخون تأثیر معنیداری نداشت (05/0<p).
نتیجه¬گیری: مطالعه حاضر نشان داد که مکمل روی به طور قابلتوجهی میتواند نمره IBDDAM غیر چشمی و بیان TLR-2 را در بیماران سندرم بهجت بهبود میبخشد.
واژه¬های کلیدی: روی، گیرنده شبه تول -2، گیرنده شبه تول -4، سندرم بهجت، فاکتور نکروز تومور آلفا