بررسی اثر رژیم غذایی DASH بر اجزاء سندروم متابولیک بعد از عمل جراحی پیوند کبد
Abstract
کیده
مقدمه: با توجه به شیوع بالای سندروم متابولیک و عوارض ناشی از آن در بیماران دریافت کننده پیوند کبد رعایت سبک زندگی سالم و رژیم غذایی مناسب میتواند به جلوگیری و کاهش عوارض پس از پیوند کبد کمک نماید. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر رژیم غذایی DASH بر اجزاء سندروم متابولیک در بیماران دریافت کننده پیوند کبد انجام شد.
روش کار: 148 بیمار که یک ماه از پیوند کبد آنان گذشته بود در دو گروه مداخله (دریافت کننده رژیم غذایی DASH) و گروه کنترل (دریافت کننده توصیههای غذایی سالم) وارد شدند. شرکت کنندگان در مطالعه به مدت شش ماه درباره اجزاء سندروم متابولیک و آنزیمهای کبدی (ALT و AST) مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: 31 نفر (4/57 درصد) و 52 نفر (3/55 درصد) مرد به ترتیب در گروههای مداخله و کنترل حضور داشتند. میانگین سنی در گروه مداخله 59/7 ± 78/41 سال و در گروه کنترل 39/9 ± 15/44 سال بود. بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه پس از 6 ماه مداخله رژیم درمانی با رژیم غذایی DASH، در گروه مداخله و کنترل به ترتیب میانگین دور کمر 69/13 ± 13/102 در برابر 68/12 ± 14/110 (p-value<0.001)، فشار خون سیستولیک 77/6 ± 12/115 در برابر 67/9 ± 67/125 (p-value<0.001) و فشار خون دیاستولیک 93/7 ± 90/71 در برابر 70/9 ± 19/79 (p-value=0.016) بود. در سایر اجزاء سندروم متابولیک در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل در پایان مطالعه تفاوت معنیدار مشاهده نشد.
نتیجهگیری: رژیم غذایی DASH در بیماران دریافت کننده پیوند کبد موجب بهبود وضعیت دور کمر و فشار خون گردید. اما بر سایر اجزا سندروم متابولیک که شامل قند خون ناشتا، تری گلیسرید و HDL است، تاثیری نداشت. با این حال مداخله در سبک زندگی یک رویکرد درمانی معقول برای بیماران پیوندی مبتلا به سندروم متابولیک است.
کلیدواژه ها: پیوند کبد، سندروم متابولیک، رژیم غذایی DASH.