بررسی ارتباط میزان بیان miR-16 و ژنهای TTP و ROQUIN با بیماری آلزایمر دیررس
Abstract
در این تحقیق سعی بر این بود که یکی از مکانیسم های تنظیمی بیان BDNF را در بیماری AD در بافت مغز و خون محیطی مرتبط با مکانیسم بیماری زایی AD را مورد بررسی قرار دهیم.
مواد و روشها: از دیتابیس شناسایی جایگاه غنی از بازهای AU فاکتور رشد BDNF به عنوان ژن هدف TTP و ROQUIN مشخص شد. از طریق دیتابیس های miRTarBase و miRWalk که miRNAهای معتبر ارائه می دهند, miR-16 به عنوان یک miRNA که ژن هدف BDNF را هدف قرار می دهد انتخاب شد. از دیتابیس جامع بیان ژنی شامل دو مجموعه دادة R به کار ریزآرایهای ، اطلاعات مربوط به mRNAها (GSE106241) و miRNAهای (GSE157239) افراد مبتلا به AD و کنترلهای مربوطه دریافت شدند. از نرمافزار R استفاده شد تا mRNAها و miRNAهای با بیان متفاوت مشخص شوند. از میان نتایج حاصل بیان ژن های مورد نظر با هم سنجیده و نمودار های همبستگی بیانی در بافت مغز بیماران نسبت به بافت مغز افراد کنترل سالم رسم شد. تکنیک واکنش زنجیرهای پلیمراز کمّی نیز برای بررسی بیان این فاکتورهای تنظیمی بر بیان ژن هدف BDNF در خون پیرامونی ۵۰ بیمار AD و ۵۰ کنترل استفاده شد.
یافتهها: ارزیابی بیوانفورماتیکی حاکی از ان بود که TTP به عنوان یک فاکتور تنظیمی پس از رونویسی برای کنترل بیان BDNF در بیماری AD در نمونههای بافت قشر گیجگاهی TC با افزایش بیان تاثیر خود را اعمال می کند. درعوض، در نمونههای خون پیرامونی افراد مبتلا به AD و کنترلهای نرمال، این الگوی بیانی یافت نشد. از طرفی بیان ROQUIN در خون پیرامونی بیماران AD افزایش نشان داد. مقادیر hsa-miR-16-5p نیز در نمونههای خون پیرامونی تفاوت معناداری نشان نداد. در نهایت، نشان داده شد که TTP و hsa-miR-16-5p، بر اساس ارزیابی منحنی مشخصه عملکرد سیستم (ROC)، در شناسایی بیماران AD از کنترلهای سالم مؤثرند.