بررسی میزان مراجعه بیماران دیابت و فشارخون جهت دریافت خدمت در دوران اپیدمی کرونا در شهرستان شبستر
Abstract
چکیده
سابقه و هدف:
ابتلا به بیماریهای مزمن دیابت و فشارخون بالا و عوارض ناشی از آن باعث تحمیل بار سنگین اقتصادي وکاهش کیفیت زندگی بیمار و خانواده وي می گردد. این مطالعه با هدف بررسی ویژگیهاي اپیدمیولوژیک بیماران مبتلا به کووید-19 در شهرستان شبستر و نیز وضعيت مراقبت از بيماران مزمن در دوران بعد پاندمی کرونا انجام شده است.
مواد و روشها:
در این مطالعه توصیفی– مقطعی در بخش اول اطلاعات دموگرافیک و اپیدمیولوژیک تمامی افرادي که از تاریخ 30/11/1398 به مدت یکسال با تشخیص کووید-19 مراجعه کرده بودند؛توسط چکلیست استخراج ومورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند در ادامه تعداد 607 مورد بیمار مزمن به روش نمونه گیری طبقهای-تصادفی انتخاب ومیزان مراجعه آنها با سال قبل کرونا مقایسه گردید.
یافتهها:
در این مطالعه 3781بیمار کووید مثبت مورد بررسی قرار گرفتند. 24/50 درصد افراد مذکر، 71/60 درصد بیماران در شهر سکونت داشتند میزان کشندگی کووید-19 در شهرستان 57/5 درصد می باشد که در گروه سنی بالای 60سال افزایش معنی داری داشت این میزان در مردان(55/5) و شهرنشینان (36/6) تعیین شد میزان میرایی بیماران دیابتیک81/4 و بیماران فشارخون بالا73/4 درصد از کووید-19می باشد. میانگین بار مراجعه بیماران دیابتیک (55/1) 30/2 و بیماران فشارخون بالا (46/1) 54/2 و درموارد هم ابتلای(49/1)64/2به پزشکان خانواده در سال بعد اپیدمی کرونا محاسبه گردید.
نتیجه گیری:
با توجه به بالا بودن میزان فوت در افراد مسن، مـذکر، داراي بیماريهـاي زمینـهاي بهکارگیري اقدامات احتیاطی و پیشگیرانه در این اقشار ضروريتر از سایرین است؛ مراقبت بیماران مزمن توسط نظام سلامت با استانداردهای تعین شده فاصله دارد توجه به بیماران مزمن در کوتـاهترین زمـان ممکن باعث کاهش بار ناشی از این بیماري بر افراد و همچنین نظام بهداشت و درمان خواهد شد.