میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی پیشگیری از بیماری کووید-19 توسط اصناف شهر هریس و عوامل تاثیر گذار بر آن
Abstract
خلاصه فارسی:
مقدمه: با توجه به نوپدید بودن بیماری، این تحقیق در جامعه انتخاب شده منحصر به فرد بوده و به مسئولین امر برای برنامه¬ریزی بهتر کمک خواهد کرد. هدف از این مطالعه بررسی میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی پیشگیری از بیماری کووید-۱۹ توسط اصناف شهر هریس و عوامل تاثیرگذار بر آن بود.
روش کار و مواد: در این مطالعه از پرسشنامه مرکز سلامت محیط و کار استفاده شد. در ضمن محقق با مراجعه مستقیم به محل کار و حرفه مردم و مشاهده مستقیم واحدهای صنفی و شرایط آنجا سنجه¬های مربوط را تکمیل نمود. بررسی شوندگان با توجه به تقسیم بندی مشاغل به چهار گروه کرونایی، از بین گروههای۱و۲ که در وضعیتهای بحرانی قرمز و نارنجی اجازه کار دارند انتخاب شده¬اند(پیوست ۳). داده¬ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد.
یافته¬ها: بیشترین تخلفات در مشاغلی دیده می شود که پروانه کسب نداشته و زیر نظارت ارگانهای قانونی و بهداشتی نمی باشند مثل خودروهای شخصی مسافرکش و یا کارگاههای خانگی بافت فرش. همچنین مشاغل گروه ۱ عدم توجه بیشتری را نسبت به گروه ۲ در خصوص رعایت پروتکلها دارند. مشاغل گروه ۱ شامل نانوایها، ادارات، مشاغل وابسته به خودرو و... بطور متوسط ۳/۳ تخلف و مشاغل گروه ۲ مانند فروشگاه¬های لوازم خانگی و تلفن همراه و ... ۸۸/۲عدم رعایت سنجه¬ها را داشته¬اند. درکل بیشترین عدم رعایت مربوط به دو سنجه حذف تجهیزات مشترک (سنجه ۹) با ۳۷٪ و ثبت نام در سامانه سلامت (سنجه ۱) با ۲۹٪ عدم رعایت می باشد.
نتیجه¬گیری: بنظر می¬رسد که عدم رعایت قانون در ایجاد زیرساختهای جامعه در زمانی که جامعه در شرایط پایدار قرار دارد باعث می شود که در مواقع بروز بحران، مدیریت
آن غیر کارآمد شده و امکان پاسخ دهی درست را از مسوولان امر بگیرد. در زمان بحران فرصتی برای اصلاح زیر ساختها وجود ندارد. رعایت پروتکلهای بهداشتی در اکثر موارد داوطلبانه نیست و نیازمند نظارت مستمر است در غیر اینصورت باعث بروز بی¬توجهی به پروتکلهای بهداشتی و قانون خواهد شد. حتی گروه¬های شغلی آگاه به مسائل سلامتی و بیماری نیز بدون نظارت از رعایت پروتکلها طفره می¬روند.