طراحی مدل سیاستگذاری سلامت مبتنی بر مشارکت در سطح محلی: مطالعه موردی در شهرستان میاندوآب
Abstract
چکیده فارسی
مقدمه: امروزه، مشارکت سطوح محلی در فرآیند سیاستگذاری سلامت مورد تاکید قرار گرفته است که میتواند به عنوان وسیلهای برای حل مشکلات جوامع و حامی نظام سلامت در دستیابی به اهداف خود باشد.
هدف: هدف این پژوهش طراحی مدل سیاستگذاری سلامت مبتنی بر مشارکت در سطح محلی در شهرستان میاندوآب بود.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه چندروشی بود که در دانشگاه علوم پزشکی تبریز، با استفاده از روشهای تحقیق مرور نظاممند، کیفی و دلفی انجام شد. مرور نظاممند از جستوجوی کلیدواژههای مناسب در پایگاههای خارجی و داخلی انجام شد. مشارکتکنندگان در فاز کیفی 16 نفر بودند که با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. جمعآوری دادهها در مطالعه کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفت. همچنین، ارکان و مولفههای مدل اولیه از طریق دلفی برای تائید گویهها و اعتبارسنجی در اختیار صاحبنظران این حوزه قرار گرفت تا مدل نهایی به دست آید. در مرور نظاممند و فاز کیفی از تحلیل محتوا و در فاز مطالعه دلفی از آمار توصیفی برای تحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: در مرور نظاممند پس از غربالگری مطالعات، ۲۱ مطالعه وارد مرحله تحلیل شدند. تحلیل حاصل از مرور نظاممند نشان داد که عوامل تاثیرگذار برای مشارکت شامل عوامل فردی، محیطی و زمینهای است. همچنین تسهیلکنندهها و موانع، چالشها، مزایا و معایب مشارکت سطوح محلی در فرآیند سیاستگذاری از طریق نتایج مطالعه کیفی شناسایی شد. در نهایت مدل سیاستگذاری سلامت مبتنی بر مشارکت در سطح محلی در شهرستان میاندوآب با استفاده از دیدگاه صاحبنظران اعتبارسنجی و نهاییسازی شد..
نتیجهگیری: مشارکت در فرآیند سیاستگذاری سلامت مستلزم استفاده از تسهیلکنندهها و حذف موانع است. سطوح محلی از لحاظ مسائل بهداشتی و درمانی در ایران درگیر مسائل پیچیده و متنوعی هستند که حل این مسائل با مشارکت واقعی خود آنها امکانپذیر است.