بررسی فهم و احساس بیماران مبتلا به آدنوکارسینوم پروستات کاندید جراحی رادیکال پروستاتکتومی قبل از عمل - بخش اول یک مطالعه کیفی طولی
Abstract
آدنوکارسینوم پروستات یکی از شایعترین سرطانهای انسان است . این بدخیمی تفاوت های مهمی با بسیاری از بدخیمی ها از نظر سرعت رشد و الگوهای پیشرفت دارد که آن را به پدیده ای کمابیش منحصر به فرد هم از دید پزشکان و هم از نگاه بیماران تبدیل می کند. نام سرطان به عنوان یک بیماری صعب العلاج یا گاه لاعلاج، مفهوم ویژه ای برای بیماران دربر دارد و در عین حال کند بودن سیر بیماری می تواند نوید بخش درمان باشد . به کسانی که نیاز به درمان دارند گزینه های درمانی متعددی می توان پیشنهاد کرد که از نظر اثر بخشی کم و بیش یکسانند و انتخاب آنها عمدتا برپایه ی طیف عوارض ، تجربه و گرایش پزشک و ترجیحات و سن بیمار صورت می گیرد. به طور کلی فهم بیماران از این بیماری، اثربخشی و عوارض احتمالی درمانها و امید به درمان در بیماران مبتلا، بسیار متفاوت است. در این مطالعه تلاش شده است با بررسی فهم و احساس بیماران از بیماری خود دیدگاهی از درونیات و اولویت های بیماران ارائه گردد تا به پزشکان در رشته های تخصصی مختلف در تصمیم گیری صحیح یاری رساند.
روش کار : این مطالعه فاز اول یک بررسی کیفی طولی است که طی آن از بیماران مبتلا به آدنوکارسینوم پروستات که کاندید رادیکال پروستاتکتومی بوده اند در دو فاز قبل و بعد از جراحی ، مصاحبه های نیمه ساختارمند به عمل آمده است تا داده هایی کیفی از این طریق جمع آوردی گردند . نمونه گیری هدفمند ( Purposive) بوده و تا اشباع داده ها ادامه یافته است و مجموعا 19 بیمار در مطالعه شرکت داشته اند. داده ها با روش کلایزی (1987) دسته بندی، توصیف و تحلیل شده اند.
یافته ها : در این مطالعه از مجموع داده ها سه مضمون اصلی با عناوین «مواجهه با بیماری و شناخت آن» ، « نگرش و فهم بیمار از بیماری» و «نگرش بیمار به درمان و عوارض آن » به دست آمد. از این سه مضمون اصلی، به ترتیب 6 و 11 و 2 مضمون فرعی (جمعا 19 مضمون فرعی) حاصل شد که به صورت جزیی تر مشروحی از تجربیات زیسته بیماران در جریان بدخیمی پروستات بودند.