تاثیر گالاردین بر دوام ادهزیوهای عاجی مختلف
Abstract
مقدمه: پایداری اتصال ادهزیوها به عاج، بر اثر تخریب الیاف کلاژن موجود در لایه هیبرید بوسیله ماتریکس متالوپروتئینازها (MMPs) کاهش می یابد. مهارکننده هایMMPs از جمله گالاردین می توانند پایداری لایه هیبرید و در نتیجه دوام باند ادهزیوها را افزایش دهند. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر گالاردین بر دوام ادهزیوهای عاجی مختلف طراحی گردید.
مواد و روش ها: براي انجام اين مطالعه in–vitro از 32 دندان مولر سالم انساني کشیده شده و در مجموع از 256 نمونه استفاده شد. پس از حذف مینای اکلوزال، سطوح برش داده شده توسط کاغذ سنباده سیلیکون کارباید 600grit زیر جریان آب به مدت سی ثانیه پرداخت شد. سپس دندان ها بر اساس نوع ادهزیو و کاربرد یا عدم کاربرد گالاردین، بصورت تصادفی به 8 گروه و هر کدام از گروه ها بر اساس اعمال یا عدم اعمال aging بصورت تصادفی به دو زیرگروه (بررسی 24 ساعته و شش ماهه) تقسیم بندی شدند. پس از استفاده از گالاردین در گروه های مورد نظر، بر روی تمامی دندان ها باندینگ اعمال شد. سپس کل سطح عاج بوسیله ی کامپوزیت تا ارتفاع 6 میلی متری پر شد. برای اعمال aging در زیرگروه های مربوطه از 5000 دور ترموسایکلینگ استفاده گردید. سپس دندان ها در قطعات با سطح مقطعmm2 1، برش داده شدند و در نهایت آزمایش استحکام باند ریزکششی روی نمونه ها انجام شد. برای تحلیل اطلاعات به دست آمده از آزمون three-way ANOVA استفاده و 05/0P< معنی دار تلقی شد.
يافته¬ها: کاربرد گالاردین به طور معنی داری باعث افزایش استحکام باند ریزکششی شده بود(p-value<0.001) اما اثر متقابل کاربرد گالاردین و نوع ادهزیو (p-value=0.46) ، اثر متقابل کاربرد گالاردین و aging (p-value=0.83) و همچنین اثر متقابل کاربرد گالاردین، aging و نوع ادهزیو(p-value=0.947) معنی دار نبود. تاثیر نوع ادهزیو بر استحکام باند ریزکششی معنی دار بود(p-value<0.001). aging باعث کاهش معنی دار استحکام باند ریزکششی شده بود (p-value<0.001) و بین aging و نوع ادهزیو اثر متقابل معنی دار وجود داشت(p-value<0.001). همچنین بر اساس نوع ادهزیو، کاربرد گالاردین و aging الگوهای شکست متفاوتی در زیرگروه ها مشاهده شد.
نتیجه گیری: مطالعه ی حاضر نشان داد که استفاده از گالاردین، صرف نظر از نوع ادهزیو، موجب افزایش استحکام باند ریزکششی فوری و شش ماهه ادهزیو های عاجی می شود. همچنین مشخص شد که میزان استحکام باند ریزکششی با نوع ادهزیو ارتباط معناداری دارد و ادهزیو یونیورسال در حالت E&R و ادهزیو Clearfil SE Bond بیشترین استحکام باند و ادهزیو یونیورسال در حالت SE کمترین استحکام باند را دارد. همچنین طبق نتایج مطالعه مشخص شد که استحکام باند ریزکششی طی پروسه Aging کاهش می یابد و ادهزیو Clearfil SE Bond بیشترین کاهش استحکام باند بر اثر Aging را در مقایسه با سایر ادهزیوهای مورد مطالعه دارد.