ارزیابی موقعیت کندیل ها در تصویربرداری توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی و ارتباط آن بر روی اندازه آن در نمای پانورامیک
Abstract
هدف: در بیمارانی که مشکلات مفصل گیجگاهی- فکی دارند یکی از موارد تجویز، رادیوگرافی پانورامیک میباشد. با وجود اینکه کندیل های مندیبل سمت راست و چپ در اکثر افراد هم اندازه هستند و به دلیل چرخش سر کندیل در یک سمت احتمال دارد که اندازه همان سمت در تصویر پانورامیک بزرگتر یا کوچکتر بنظر بیاید که این امر باعث اشتباه در تشخیص دندانپزشک بصورت هایپرپلازی یا هیپوپلازی کندیل می باشد. در تصاویر CBCT میتوان زاویه این چرخش را بدست آورد؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه چرخش کندیل ها و ارتباط آن بر روی اندازه آن در نمای پانورامیک میباشد.
روش: در اين مطالعه توصيفي- تحليلي 35 تصوير توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی (CBCT) و 35 تصویر پانورامیک مورد مطالعه قرار گرفت. در تصاویر پانورامیک اندازه کندیل ارزیابی شد و در مقطع آگزیال تصاویر CBCT اندازه کندیل ها و زاویه کندیل ها با پلن ساجیتال مورد ارزیابی قرار گرفت. داده هاي به دست آمده از مطالعه با استفاده از روش هاي آماري توصيفي و رگرسیون خطی به وسيله نرم افزار SPSS.19 مورد بررسي و تجزيه و تحليل آماري قرار گرفت.
یافته ها: ابتدا نتایج نشان داد که با افزایش یک درجه زاویه کندیل سمت راست و چپ در CBCT اندازه کندیل های سمت راست و چپ در پانورامیک 03/0 میلی متر افزایش میابد. اما این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود(33/0=p-value ).
سپس براساس نتایج مشاهده شد که با در نظر گرفتن کندیل های سمت چپ به عنوان معیار مورد مقایسه اثر تغییر زاویه، با افزایش یک درجه زاویه کندیل سمت راست در CBCT اندازه کندیل سمت راست در پانورامیک به اندازه 11/0 میلی متر افزایش میابد به طوریکه این اختلاف از نظر آماری معنی دار است(001/0>p-value).
نتيجه گيري:
بین زوایای کندیل های سمت راست و چپ در تصاویر CBCT و اندازه کندیل های سمت راست و چپ در تصاویر پانورامیک ارتباطی یافت نشد.
بین موقعیت کندیل در نمای CBCT و اندازه آن در نمای پانورامیک ارتباط معنی داری وجود دارد. به این صورت که با افزایش یک درجه زاویه کندیل سمت راست در تصاویر CBCT اندازه کندیل سمت راست در تصاویر پانورامیک به اندازه 11/0 میلی متر افزایش میابد.