مقایسه میزان درد و میزان بروز درای ساکت با و بدون استفاده از ژلفوم متخلخل حاوی کورکومین در پی خارج سازی دندان عقل نهفته
Abstract
درای ساکت یکی از مشکلات اصلی پس از کشیدن دندان ها می باشد، که به ویژه متعاقب جراحی مولر سوم مندیبل شیوع بیشتری دارد. کورکومین به عنوان یک ترکیب گیاهی با خواص درمانی بسیار معرفی شده است. هدف مطالعه ی حاضر، بررسی تاثیر ژلفوم ژلاتینی متخلخل حاوی نانوذرات کورکومین در جلوگیری از بروز درای ساکت در پی خارج سازی دندان عقل بود. این مطالعه در ادامه مطالعه قبلی این گروه که تهیه و ارزیابی آزمایشگاهی این ماده بوده است صورت گرفته است.
مواد و روشها
اين مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 38 بیمار نیازمند جراحی دو دندان عقل (دو طرفه) با موقعیت مشابه مزیوانگولار در فک پایین، وارد مطالعه شدند. پس از پایان یافتن جراحی، بطور تصادفی یکی از دو محل جراحی به عنوان گروه آزمایش و سمت دیگر به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. در سمت آزمایش، داخل حفره ژلفوم ژلاتینی متخلخل آنتی میکروبیال (حاوی نانوذرات کورکومین) قرار داده شد. میزان بروز درد، تورم، بوی بد دهان و درای ساکت در دو گروه مورد مطالعه طی یک هفته ی بعد از جراحی مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج
میزان شدت درد در طول زمان در هر دو گروه کورکومین و کنترل از روز اول جراحی تا یک هفته پس از جراحی بطور معنی داری کاهش یافته بود (p-value=<0.001). شدت درد در طول زمان در گروه کورکومین بیشتر از گروه کنترل کاهش یافته بود (p-value=0.042). گرچه روند تغییرات میزان تورم فاصله ی گوشه پره بینی تا سوراخ گوش و نیز فاصله ی گوشه لب تا سوراخ گوش در طول زمان در دو گروه کورکومین و کنترل یکسان بود، اما میزان تورم فاصله ی گوشه پره بینی تا سوراخ گوش در روز چهارم و هفتم در گروه کورکومین بطور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (p-value=<0.023). بیماران از نظر بوی بد دهان، ترمیم محل جراحی و تشکیل لخته شرایط مطلوبی داشتند. نهایت، در هیچ از گروه های کورکومین (مداخله) و کنترل، بروز درای ساکت مشاهده نشد.
نتیجه گیری
بر اساس یافته های مطالعه ی حاضر، استفاده از ژلفوم حاوی نانوذرات کورکومین می تواند در کاهش میزان درد و تورم ناشی از کشیدن دندان عقل تاثیر گذار باشد.